„Nem akarok szembemenni a kormány döntésével, de nincs más választásom” – interjú a hétfőn nyitó vendéglátóssal

Február 1-én a járványügyi szigorításokat megelégelve újra kinyit és fogad vendégeket a nagykanizsai Resti Presszó és Söröző. Az üzemeltető úgy érvel: a vendéglátóhelyeket bezárták, a Tescoban meg tömegek lehetnek.

Kemény év áll a vendéglátók mögött: a járványügyi intézkedések két alkalommal kötelezték bezárásra az éttermeket, kávézókat, italmérőket – csak elvitelre lehet fogyasztani ezeken a helyeken. Legutóbb november első felében jelentette be a  kormányfő, hogy a második hullám felívelése miatt már nem látogathatók helyben fogyasztásra a vendéglátóhelyek. Az ekkorra már amúgy is kivéreztetett szektor számára a kormány dobott némi mentőövet bértámogatások formájában, ám ennek meglehetősen nehéz az igénylése, ahogyan arról korábban beszámoltunk a nagyatádi vendéglátósok esetében. A fix költségek pedig nem tűntek el: a bérleti díjat, rezsit hónapról hónapra fizetni kell – még akkor is, ha egy kávézó üresen áll és nincs semmi bevétele már hónapok óta. A megtakarítások vészesen fogynak, egyre többen sodródnak a csőd szélére, nem csoda hát, hogy valaki végül megelégelte a korlátozásokat – így történt, hogy egy kanizsai resti üzemeltetője bejelentette: lesz, ami lesz, ő kinyit február elsején.

Név szerint a Resti Presszó és Sörözőről van szó, az üzemeltetője egy facebook posztban számolt be részletesen arról, miért döntött így.

Borda Balázs, a presszó üzemeltetője a közösségi médián tette közzé bejelentését, országos visszhangot kiváltva.

A posztot már 850 ezren olvasták, kiírása óta több mint 11 ezren osztották meg, és több mint kétezer hozzászólás olvasható alatta – szinte kivétel nélkül mind támogató jellegű.

Kövessük a példát országosan mindannyian! Csak így sikerülhet, és elfogadja a hatalom, hogy nekünk is meg kell élnünk valahogy!” – írja egy hölgy Kiskunhalasról.

Mint egy falat kenyér, úgy hiányzik manapság a világból a józan ész és a bátor kiállás. Egy telekocsinyi baráttal szeretnénk kifejezni támogatásunkat február 1-én nyitáskor. Gondolom, lesz csapolt sör. Hajlandók vagyunk 221 km-t autózni érte, értetek, saját magunkért” – írta egy budapesti.

Sok sikert vendéglős társam! Remélem sima lesz a nyitás, hasonlóan követlek.”– írja egy tatai.

Balázs elmondta, a bejelentés óta rengetegen üzentek neki ismeretlenül is, hogy támogatásukat fejezzék ki.

A visszajelzések 99 százaléka pozitív, többen akadtak, akik felajánlották, hogy anyagilag is segítenek, ha megbüntetnének – mondta Balázs. – Egy másik vállalkozó arról mesélt nekem, hogy 20 év alatt húzta fel a vendéglátós vállalkozásait, és mostanra kifogyott a tőkéből, az egész családja alól kihúzták a talajt ezek az intézkedések. Egyszerűen látszik, hogy ez embereknek kezd elege lenni, és most sokan vannak, akik ennek az állóvíznek felkavarásában látják a reményt. Mert amit az állam ennek a szektornak segítségül nyújt, az egyszerűen nem elég. Ha a kormány számára Ausztria a mintaország, akkor miért nem kárpótolnak minket úgy, ahogy ott is? Márciusban az első korlátozáskor is én finanszíroztam a két fő munkavállalómat, akkor sem volt bevételünk, nem is kaptunk segítséget, már azt is alig győztük. Most pedig nagyon úgy tűnik, hogy pünkösdig nem számíthatunk enyhítésre, ezért döntöttem úgy, hogy nem fogunk, és nem is tudunk tovább várni. A kormánynak nem érdeke, hogy a szektor kijöjjön ebből a helyzetből.

Balázs jövő hétfőtől várja a vendégeket
Balázs jövő hétfőtől várja a vendégeket

Balázs elmondta, különösen dühítő számukra, hogy míg egy 10 ember befogadására képes vendéglátóhely üzemeltetőjének megkötötték a kezét, addig a multikban hatalmas tömegek mozognak korlátozások nélkül.

Amíg a vendéglátósok és a beszállítóik csődbe mennek, addig a bevásárlóközpontok tele vannak. Nálunk a fertőzésveszély minimális lehetne: rendesen tudunk fertőtleníteni minden vendég után poharakat, pultokat, asztalt – de egy beveásárlóközpontban minden össze van tapogatva több száz ember által. Nem értjük, hogy miért nekünk kell ezt a diszkriminációt elviselni. Nem tagadom, hogy van vírus, és ne lenne szükség óvintézkedésekre. De ha annyira súlyos lenne a helyzet, hogy be kell zárni a vendéglátósoknak, akkor miért engedjük a tömegeket a metrón vagy a Tescoban?

Persze, sokan voltak azok a kommentelők is, akik óvatosságra intették a presszó vezetőjét, hogy pórul fog járni ezzel a lépésével, és hogy a rendőrség résen lesz a nyitás napján, és a hatalom példát fog statuálni. A resti üzemeltetője azonban azt mondta, vállalja a kockázatot. Egyelőre a hivatalos szervektől nem kapott figyelmeztetést.

Én megírtam: szívesen látom a rend őreit. Én kiszolgálom a vendégeimet, és végzem a munkámat. Ha ezért megbüntetnek, vállalom. De nem olyan biztos, hogy ki is fizetem, mert azzal egyetértenék a kormány döntésével. Minden nap hallani az operatív törzs sajtótájékoztatóján, hogy több vendéglátóst megbüntetnek félmillió forintokra. Miből gondolja a kormány, hogyha az amúgy is nehezen boldoguló vállalkozásokat bírsággal sújtja, akkor jobban betartják a szabályokat? Hangsúlyozom, nem célom a szabálysértés, nem akarok szembemenni a kormány döntésével, de egyszerűen nincs más lehetőségem. Mit csináljunk, akkor, amikor elfogy a tőkénk a fix rezsik kifizetésére? Várjunk tovább a 60 százalékos átoltottságra? Elég volt. Nem nyitok ki, ha rendes kompenzációt kapok, vagy valamilyen reális megoldást javasolnak. Nem hiszem el, hogy azokból a milliós forrásokból ne lehetne a mi helyzetünkön enyhíteni.

Balázs elmondta: a restiben a nyitást követően betartják az amúgy szokásos szabályokat: a maszkviselés kötelező lesz, a felületeket fertőtlenítik, és csökkentik az asztalok számát, ezzel növelve a vendégek közti távolságot. Amit egyébként lehet, hogy nehéz lesz tartani, ugyanis óriási az érdeklődés az újranyitás körül: még az ország túlsó végéről is írtak, hogy el fognak látogatni a restibe egy kávé vagy sör erejéig.

A kérdés most persze az, hogy vajon országosan hányan fogják követni a Resti példáját, és vajon a hatóságok hogyan lépnek fel a nyitás napján? Hétfőn megtudjuk.

Megosztás