Erre figyeljünk a madáretetéskor!

Fontos, hogy aki etetésre adja a fejét, az felelősséggel, egész télen keresztül folytassa is. A havas téli hetek beköszöntével különösen a kis testű énekesmadaraknak életmentő is lehet az emberektől kapott táplálék.

Itt a madáretetés ideje! A SEFAG Zrt. kiadott egy közleményt a madáretetés helyes módjáról. 

Sokakban felbuzdul ilyenkor az állatvédő-szellem, és kihelyezi az egyszerű oddukba az eleséget. Több száz madárfaj él Magyarországon, ezeknek csak kisebb része vonul délre a fagyok beálltával, a legtöbbjük itthon vészeli át a telet. Sőt, bizonyos fajok északról érkeznek hozzánk, mint például a fenyőpinty, a csonttollú, vagy az élénk narancssárga tollazatú süvöltő. Az etetéssel ezen madarak túlélését, sőt a faj fennmaradását segíthetjük.

A tollas jószágok többsége nem képes átvészelni a telet emberi segítség nélkül, rengeteg madár pusztul el a kemény fagyok és a megcsappant élelem következtében. Bár az idei tél eddig meglehetősen enyhének bizonyult, még jó néhány hét hátravan tavaszig, és nem egyszer kellett jeges márciussal számolnunk az elmúlt években sem. Az etetéssel, amellett hogy segítünk az állatokon, egyben magunknak és gyermekeinknek is örömet szerezhetünk, a madarak megfigyelése remek szórakozás. A gyerekek bevonásával sokat atníthatunk nekik a természetről.

„Mikor jön már a madár?”

A héten a madáretetés a fő témája a Gyöngyvirág Óvodának. A gyerekekkel különböző madáretetőket készíttettek az óvónénik, melyeket aztán az udvarban lévő fákra akasztottak fel. Az óvoda zöld programjának keretén belül újrahasznosított hulladékból készültek az etetők: sörös-, konzerv- és tejedobozokból. Mindeközben a gyerekek megtanulják, mire vigyázzanak egy ilyen odú készítésekor, hogyan ragasszák le az éles, kiálló részeketúgy, hogy a madarakban ne tegyenek kárt, és hogy milyen fajta eleséget szabad beletenni. Az óvoda már több éve büszkélkedik a Madárbarát Óvoda címmel, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől pályázat útján nyerték el. Az udvarban számos madáretető és zöld fa áll, melyek megfelelőek a szárnyas apróságok fogadására, etetésére. 

A Göngyvirág Óvoda gyerekei a héten madáretetőket készítettek
A Göngyvirág Óvoda gyerekei a héten madáretetőket készítettek

Aki ezek után kedvet kapott tollas barátaink istápolásához, a következő pontokra figyeljen oda: 

1. A madáretetést folyamatosan kell végezni, legalább a tartós fagyok elmúlásáig. Ha egy madárcsoport visszajáró vendégei egy bizonyos etetőnek, akkor könnyen ráfázhat, ha egyszercsak megszűnik az állandó ellátás. A gyakran csak néhány tíz gramm tömegű állatok akár egy nap alatt is elpusztulhatnak, ha nem találnak a közelben más táplálékot.

2. Magas tápanyagtartalmú, a madarak számára könnyen emészthető eleségeket használjunk. A legcélszerűbb olajos magvakat, diót, kölest, napraforgót használni, de ezeket mind nyersen, ne pörkölten, ne sózottan vegyük. Ezenkívül használhatunk állati zsiradékot, de figyeljünk oda, hogy ne legyen se sózott, se füstölt. Jó lehet erre célra a kifőzött szalonna, a vaj, vagy a boltokban kapható cinkegolyó, mely a zsiradék mellett magokat is tartalmaz.  És végezetül gyümölcsöket is elhelyezhetünk az etetőkben: például almát vagy körtét. Ez a folyadékbevitelben is segíti dalos barátainkat, emellett a cukros gyümölcsök elsődleges szénhidrátforrásként szolgálnak. 

3. Ne adjunk a madaraknak junk-ot, azaz ne rakjunk kenyérmorzsát, popcornt, vagy csipszet az etetőkbe, ezek ugyanis végzetes hasmenést is okozhatnak. 

4. A folyadékpótlásban is segíthetünk, egy tálkában tegyünk vizet az etetőbe! 

5. Fontos a madáretető megfelelő helyének kiválasztása is. Az eleséget kihelyezhetjük tálcán, a talajra elszórva, oszlopra erősített vagy faágról lógó, külön erre a célra készített madáretetőkben. Igyekezzünk úgy megválasztani a helyszínt, hogy a ragadozók, főleg a macskák számára, nehezen elérhető legyen. 

6. Ne feledkezzünk meg a rendszeres takarításról sem! Egyes eleségek időjárási körülményektől függően megromolhatnak, megpenészesedhetnek. Vannak kényes madárfajok, melyek érzékenyek lehetnek az ilyen jellegű kórkozókra, megbetegedhetnek egy elhanyagolt etető kínálatától.

Ha ezeket a pontokat betartjuk, sokáig élvezhetjük a tollas jószágok csivitelését!

Megosztás