Havasak az utak, óvatosan közlekedjünk!

Reggelre 5 centi hó borította a várost, a járdákat folyamatosan takarítja a városgondnokság, a közút gépei is dolgoznak tegnap este óta. A megyében és az országban is havasak, hókásásak az utak, baleset is történt.

Útinform

Országszerte havazik, vagy szállingózik a hó, csak a nyugati határ mentén vannak csapadékmentes területek.
A gyorsforgalmi utak nagy része sónedves, az M7-es M3-as és M1-es autópálya egyes szakaszai havasak, hókásásak.
A főutak felülete a Közép és Dél-Dunántúlon valamint az ország északkeleti részén havas , máshol sónedves.
A mellékutak burkolata  jobbára mindenhol havas, letaposott havas.
A frissen lehullott hó mennyisége a legtöbb helyen 1-4 cm, Kaposvár körzetében már  elérheti a 5-10 cm-t is.
A hőmérséklet -7 és +1 fok között változik.

Nagyatád körzetéből eddig nem kaptunk hírt balesetről, viszont Kaposváronárokba csúszott több autó is.

Várható időjárás

Többfelé várható havazás az esti órákig. A csapadék halmazállapota szombat reggelig döntően hó, majd nyugat felől elsősorban a Dunántúlon havas eső, vagy akár átmenetileg eső is lehet napközben. Síkvidéken a felszín közeli hőmérséklet várhatón a szombat délelőtti óráktól előbb a Dunántúlon, majd akár a középső országrészben egyre nagyobb területen 0 fok fölé emelkedhet, így a lehulló hó olvadni fog.

Összességében síkvidéken általában 5 cm körüli hómennyiség várható az országban. Síkvidéken a fővárosban, illetve az ország délkeleti harmadában nagyobb eséllyel ennél kevesebb valószínű. A magasabban fekvő hegyvidéki területeken 10 cm feletti hó is hullhat, ettől jelentősebben vastagabb tapadó hóra a Bakony magasabban fekvő részein van nagyobb esély.

Az északnyugati szelet a szombat délutáni, esti óráktól a Dunántúlon, elsősorban északnyugaton helyenként 60-65 km/h körüli széllökések kísérhetik. Szombat délutántól a Bakony magasabban fekvő részein hófúvás előfordulhat.

Vigyázat – figyelmeztet a rendőrség!

A rendrség felhívja a gépkocsivezetők figyelmét, hogy közlekedésük során legyenek tekintettel a korlátozott látási viszonyokra, valamint a csúszós utakra és a szokásosnál is óvatosabban közlekedjenek! Járműveik sebességét mérsékeljék úgy, hogy biztonságosan tudjanak közlekedni, és autójuk megcsúszását még korrigálni tudják!

A havas, jeges, nedves úton javasolt a nagyobb követési távolság tartása, ilyenkor érdemes a kialakult forgalom dinamizmusát követni, és az előzést kerülni.

A szélvédők tisztán tartása és párátlanítása alapvető fontosságú a biztonságos közlekedés érdekében. A gyalogosok észlelése esős, illetve havas időben nehezebb, ezért kérjük, hogy a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban, körültekintőbben. Gyalogosan vagy kerékpárral történő közlekedés esetén életmentő lehet a megfelelő fényvisszaverő felszerelés.

Indulás előtt tájékozódjanak a várható időjárásról és az útviszonyokról! Ne feledjék: a téli közlekedés fokozott figyelmet igényel. Amennyiben segítségre szorulnak, haladéktalanul hívják a 112-es segélyhívó számot!  

 

Az alábbi videót olvasónktól kaptuk a Nagyatádról Háromfa felé kivezetőútról, köszönjük!

 

Megosztás