Hóvirágok az Ámor erdőben!

Már kidugták szirmaikat az első hóvirágok a szoborpark melletti kis erdőben. A szépségük ne csábítsa el a túrázókat: súlyos büntetéssel jár a virágok leszakítása!

Stábunk kint járt ma reggel az Ámor erdőben, ugyanis a helyi szóbeszéd szerint már nyílik a hóvirág. Ennek igazolására fényképeket és videókat készítettünk az első, avarból kibújó fehér szirmokról. Még a reggeli hódara hullása közben értünk ki az erdő bejáratához a virágvadászatra. És bár még nem fehérlik az aljnövényzet a hóvirágok erdejétől, de elszórtan már kidugták bimbóikat a merészebb szálak.

A kikeleti hóvirág a legkorábban nyíló növények közé tartozik, február-március között jelennek meg az első szirmok a fák tövében. 2017-ben Magyarországon az év vadvirágának választották. 2005-től pedig az uniós szabályok értelmében szigorúan védett növény.

Egy kikeleti hóvirág letépéséért tízezer forint büntetés jár, tizenegy szál leszakításáért pedig akár börtönbe is lehet kerülni – írta a Magyar Hírlap a hét elején. Az amarilliszfélék családjába tartozó hóvirágnak 21 fajtája található meg Európában, ebből nálunk 4 őshonos. Ezek közül a jól ismert kikeleti hóvirág a védett fajta. Nyomatékosan javasoljuk minden olvasónknak, hogy Valentin napon inkább egy csokor rózsával és ne egy csokor nagyon is illegális hóvirággal lepje meg kedvesét!

Nyílnak az első nagyatádi hóvirágok
Nyílnak az első nagyatádi hóvirágok
Megosztás