Jön az influenza, Nagyatád még csak tüsszög

Már kimutatták az influenza-A jelenlétét Magyarországon, emelkedő tendenciát mutat a megbetegedettek száma. A nagyatádi háziorvosoknál egyelőre nem vírusos panaszokkal jelentkezik a betegek többsége.

Az elmúlt hetekben sikerült kimutatni az influenza-A jelenlétét Magyarországon. Egy emelkedő tendenciát mutat most már a megbetegedettek számatudta meg az InfoRádió Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvostól. – Az országban 11 ezer fő megbetegedését regisztráltuk, ez 10 százalékkal magasabb az előző heti adatoknál.

A tisztifőorvos javasolja, hogy aki még nem tette meg, most adassa be az influenza elleni védőoltást, a járvány ugyanis január végén, február elején szokott kibontakozni, vagyis van még idő, de két hét kell az immunitás kifejlődéséhez.

60 éven felüliek, krónikus, idült megbetegedésekben szenvedők, várandós kismamák, egészségügyi intézmények dolgozói, ápoltjai esetében nagyon fontos, hogy ingyenes oltásban részesülhetnek – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Az Atádhír által megkérdezett nagyatádi háziorvosok azt mondták: náluk inkább nem vírusos eredetű, megfázásból eredő, torok- és tüdőgyulladásban szenvedő betegek jelentkeznek. Dr. Horváth Tibor a karácsonyt megelőző időszakban tapasztalt nagyobb számú megbetegedést: minden harmadik páciense felső légúti panaszokkal, lázzal jelentkezett. Azóta inkább a megfázás, a tüdőgyulladás és a szövődményes tünetek jellemzőek a rendelőjében.

Ugyanezt erősítette meg dr. Kawka Angelika: influenzaszerű tünetekkel alig-alig érkeztek hozzá, egyelőre a páciensek száma sem emelkedett lényegesen. Tapasztalatai szerint az elmúlt 2-3 évben amúgy sem volt a környéken járványszerű megbetegedés. Mint mondta, egyébként is inkább február vége felé, március elején várható ilyesfajta hullám a felnőttek között, és közöttük is inkább a kisgyerekesek szülei és a pedagógusok érintettek nagyobb számban.

Nem árt tudni, hogy aki tavaly beoltatta magát, annak idén már nincs védettsége, az influenza ugyanis egy nagyon változékony vírus, így az oltás összetétele is változik.

Megosztás