Mutáns muslincákat vizsgáltak az atádi diákok

Látványos kísérletek, stand-up előadások, digitális terepasztal és kalandozás a csillagos égbolton. Így ismerkedtek az adys diákok a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karával. 41 diák utazott a megyeszékhelyre.

A nagyatádi KSZC Ady gimnáziumának tanulói a fenntarthatósági témahét keretein belül a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karára tettek látogatást. A résztvevő tanulók többsége a természettudományok iránt érdeklődik. Összesen 41 diák utazott Baranya megye székhelyére március 20-án. A látogatás célja az volt, hogy ismereteiket bővítsék, az egyetemi életbe bepillantást nyerjenek, illetve felfedezzék a természettudományos tanulmányokban rejlő lehetőségeket, motiváltak legyenek ilyen irányú továbbtanulásban.

A Biológiai Intézet genetika gyakorlattal készült, mely során vad típusú és mutáns muslicákat, valamint fonalférgeket vizsgálhattak sztereomikroszkóp segítségével.

A Kémia Intézet Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén érdekes és gyakorlatias sav-bázis kísérleteket végezhettek önállóan, valamint láthattak lángfestést, és ehhez hasonló látványos kísérleteket.

A Földrajzi Intézetben stand-up jellegű előadást hallhattak a „Földrajz a zenében, filmekben, mesében” címmel, mely nem nélkülözte az irodalmi, művészeti kitekintést sem. Ásvány-és kőzettani gyakorlaton geológiai ismereteiket bővíthették, kipróbálhatták a digitális terepasztalt, valamint feltérképezhették a Mars felszínét Lego Boost robot segítségével.

A komplex természettudományos szakmai napot a Zsolnay-negyedben zárták, ahol planetáriumi előadáson vettek részt, mely a „Kalandozás a csillagos égbolton” címet viselte.

Néhány beszámoló a diákoktól:

Geológus akarok lenni!!!

Nekem nagyon tetszettek az előadások. Tudományok és pályák új arcát tekinthettük meg. Ez a modern előadásmód érdekessé és egyben szórakoztatóvá tette a bemutatott dolgokat. Így egy száraz – számomra unalmas – tantárgy, mint például a kémia és a földrajz is érdekesnek bizonyult.

– A kémia előadások voltak számomra a legértékesebbek, ugyanis ennyi érdekes kísérletet még nem láttam, ilyen jó laborban, ami az egyetemnek van. A biológia előadáson sem unatkoztam, ugyanis rengeteg hasznos és érdekes információval gazdagodtam.

A szakmai napot Dergez-Mohari Katalin biológia-földrajz szakos tanár szervezte, a lebonyolításban Vránicsné Bődi Ildikó, a gimnázium természettudományos munkaközösségének vezetője segített.

Megosztás