Nem kell újraírni a történelem érettségiket

Az Oktatási Hivatal már feljelentést tett a történelem érettségi esszékérdéseinek kiszivárogtatása ügyében. Nagyatádi diákok is találkoztak a közösségi médián a szóban forgó poszttal. A vizsgát nem kell újra megírni.

 

Nagy port kavart az országos médiában a tegnapi hír, hogy kiszivárogtatták a történelem érettségi vizsga írásbeli esszékérdéseit. Egy facebook poszton voltak olvashatók a kifejtendő témák, mely rövidesen bejárta az egész közösségi médiát, még a vizsga előtti napon.

A kiszivárogtatott információ hitelességét a legtöbben megkérdőjelezték ezért nem is foglalkoztak vele. Aztán persze a diákok meglepődve szembesültek azzal a vizsgaírás közben, hogy visszaköszöntek az említett kérdések. A nagyatádi végzősök is találkoztak a szóban forgó poszttal.

Láttam már előző nap, de azt hittem hülyeség, és nem is foglalkoztam vele – mondta el kérdésünkre egy adys diák. – Egy ismerősöm küldte a képet, hogy kamu-e vagy sem. De mivel a screenshotban az volt, hogy „egy ismerősöm töritanára”, ott én el is engedtem, mondom persze, egy ismerőse ismerősének az ismerőse, nagyon kamu szaga volt. És az ismerőseim közül sem vette senki komolyan. A legtöbben úgy gondoltuk, hogy maximum csak egy tipp. Aztán kicsit meglepődtem, amikor másnap szembejöttek ugyanazok az esszékérdések.

Délutánra már szárnyra kapott a hír, hogy a csalás következtében megismétlik a történelem írásbelit. Az Oktatási Hivatal ezt ma közleményben megcáfolta. A hivatal a rendőrségi feljelentést megtette az ügyben.

A nyitókép illusztráció!

Megosztás