Takarékok bezárása: mi lesz a nagyatádi járás fiókjaival?

A takarékszövetkezetek fúziójának újabb állomásaként nemrég bejelentették: egyetlen nagybankká olvasztják össze a csoport bankjait, és ezzel a vidéki fiókok harmadára is lakat kerülhet. A lábodi év végén zárt be.

A hatvanas években alapított helyi takarékszövetkezetek integrációja már a rendszerváltás környékén felvetődött. A folyamat azonban 2010 után indult meg igazán, amikor megalakult az ennek a lebonyolítására hivatott Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete és a TakarékBank – ismertette a folyamatot a HVG.

Az integráció újabb etapjaként két hullámban is lezajlottak fúziók, aminek köszönhetően mára 12 regionális szövetkezet maradt az országban. Sőt, novemberben végén azt jelentette be a TakarékBank, hogy 2020-ig egyetlen, univerzális nagybankká olvasztják össze a csoport bankjait, és ezzel párhuzamosan a vidéki fiókok harmadára is lakat kerülhet.

Ami a Nagyatádi járást illeti: 2016-ban született meg a tulajdonosi döntés a Somogy Takarék, a Dél–Zalai Egyesült-, valamint a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet fúziójáról. Az akkor nagyatádi központú M7 Takarék 2016. szeptember 30-án jött létre. Ezt követően bezárták  a háromfai fiókot. A lábodi akkor még megmenekült, igaz, már csak heti egy alkalommal tartott nyitva. Az elmúlt év végén pedig arra is lakat került. Az M7 Takarék Szövetkezetnek a járásban már csak Nagyatádon, Somogyszobon és Segesden maradt fiókja. Egy éve összesen 267 főnek adott munkát az M7 Takarék Szövetkezet. Aztán a szervezet székhelyét is áttették a somogyi kisvárosból a zalai megyeszékhelyre 2017 végén.

A fiókok bezárása főként a kisebb településeken okoz gondot. A nyugdíjasok nem tudják helyben kezelni a pénzüket: „most megint tartsuk a cihában?” – tárják szét tanácstalanul a kezüket. Az általunk megkérdezettek főleg azt sérelmezik, hogy a falvakban élők, úgymond, másodrangú állampolgárok lettek, több helyen már se iskola, se gyógyszertár, se posta, se bolt, se orvos nincs. 

Arról, hogy a járás három megmaradt fiókjában összesen hány lakossági és egyéb (vállalkozás, önkormányzat, egyéb szervezet) számlát vezetnek, levélben kérdeztük az M7 Takarékot. Természetesen arra is kíváncsiak voltunk (és vagyunk), hogy a vidéki fiókok harmadának bezárása érinti-e vajon a járásban megmaradt három valamelyikét, már amennyiben erről van információja a központnak. Mihelyt kapunk választ, közzé tesszük.

 

Megosztás