Több mint 13 kilós a legnagyobb somogyi trófea

Összesen 178 gímbika került terítékre a Sefag Zrt. nyolc vadászterületén az idei bőgési szezonban. A lábodi vadászterület ezúttal a második legnagyobb trófeával büszkélkedhet: egy 11,4 kilós aganccsal.

A 178  gímbika trófeáinak átlagtömege 7,47 kg. A legnagyobb tömegű trófea (Szántód) 13,20 kg–ot és 235,21 C.I.C. pontot ért el. A bikák bírált korának átlaga 8,9 év – hangzott el ma Nagysallérban, ahol Barkóczi István vezérigazgató köszöntötte a trófeaszemlén megjelenteket.

– Bízom benne, hogy az itt jelenlévőket meggyőzi az a 150-nél több szarvastrófea és több mint 30 darab dámbika arról, hogy a Sefag kezelésében lévő vadászterületeken a vadgazdálkodás is jó kezekben van. Cégünk életében a vadászati ágazat fontos szerepet tölt be. 9 és fél milliárd forintos árbevételünkből a vadászati ágazat a mezőgazdasági szolgáltatással, ill. a vadászházi szolgáltatással együtt mintegy 1,1 MD ft-os árbevételt teljesít.

Évente 7 ezer nagyvadat ejtenek el a somogyi erdészet területén. Ezek 90 százaléka bérvadásztatás formájában történik.

– Somogy megye 600 ezer hektárján gazdálkodunk, a Sefag Zrt. ebből 8 vadászterületet kezel. Ez önmagában több mint 100 ezer hektárt jelent – mondta az Atádhírnek dr. Varga Gyula, vadgazdálkodási osztályvezető. – Ahogy látjuk itt, az idei évben is nagyon jó minőséget tudtunk produkálni. Emellett Zalában és Baranyában foglalkoznak még nagyon komoly gímszarvas-gazdálkodással. Magyarországon az első háromban mindenképpen bent vagyunk. 

A szemlén 178 bika trófeáját állították ki. A 74 százalékuk érmet kapott. Az elejtett bikák átlagéletkora 8,9 év. A legnagyobb trófea 13,2 kilós. A szántódi vadászterületen ejtették el. A dobogó második fokára egy lábodi trófea került 11,4 kilóval.

A világhírű lábodi vadászterületre nagyon sok külföldi vadász érkezik évről évre. A legtöbben a német nyelvterületről. Sokan Skandináviából, a Benelux-államokból, de a tengerentúlról is.

– Lábod történetében 15 olyan gímbika került terítékre, amelyeket 240 nemzetközi pontszám fölött értékeltek – válaszolta kérdésünkre Horváth Mihály, a Sefag Zrt. Lábodi Vadászerdészetének igazgatója. – Ezek közül az első hármat egy német vadász, Theodor Heisig ejtette el. Legnagyobb trófeájú gímbikája Lábodnak egy 16,81 kilós agancs volt.

Ez 2001-ben esett. Ezzel Lábod tudhatja magáénak minden idők 2. legnagyobb súlyú magyar trófeáját. Az Országos Trófeabíráló Bizottság 262,83 nemzetközi pontszámra értékelte. Így a magyar ranglista 4. és a világranglista 9. helyét foglalja el.

A 2018. évi bőgési időszak főbb paraméterekkel kiegészített területenkénti terítékmegoszlását az alábbi táblázat tartalmazza:

Megosztás