Meghalt Stephen Hawking

Napjaink egyik leghíresebb elméleti fizikusa 76 éves korában hunyt el. A zseniként elismert tudós soha nem kapott Nobel-díjat. Elméletei gyakran óriási port kavartak és nagy vitákat váltottak ki.

„Nagyszerű tudós és rendkívüli ember volt, akinek munkája és öröksége sokáig élni fog. Bátorsága és kitartása zsenialitásával és humorérzékével világszerte megihlette az embereket. Egyszer azt mondta, »nem lenne valami nagy az univerzum, ha nem lenne olyan emberek otthona, akiket szeretünk«. Örökké hiányozni fog nekünk.” A közleményt gyermekei, Lucy, Robert és Tim adták ki.

Az angol Hawking úttörő elméleti munkái mellett ismeretterjesztő művei is nagy hatással voltak a világra. Sokan tartották a világ legokosabb emberének. A közmédiában betöltött szerepe miatt is rendkívüli népszerűségre tett szert.

„Nem érdekel különösebben, milyen jelzőket aggatnak rám az újságírók, ez csak a médiafelhajtás része. Nekik egy Einstein-szerű figurára van szükségük; de hogy olyanok hasonlítanak Einsteinhez, akik egy szót sem értenek sem az ő, sem az én munkáimból, az nevetséges” – nyilatkozta egyszer egy interjúban a BBC riporterének.

Valóban nagyon kevesen értik a világon elméleteit. Általános fizikai ismereteink roppant kevesek ahhoz, hogy megértsük, miről is szól a kvantumgravitáció, a kozmológiai infláció, a húrelmélet vagy az univerzum sűrűségmátrixa.

Hawking szinte teljesen megbénult egy ritka izomsorvadásos betegség miatt. A külvilággal emiatt csak számítógépe és egy speciális hangszintetizátor révén tudott kommunikálni. Betegségét 1959-ben diagnosztizálták, akkor azt mondták orvosai, legfeljebb 10 éve van hátra. Mégis majdnem 60 év jutott még neki…

Esküvőjén már bottal járt - akkor házasodott meg, amikor az orvosai szerint elvileg meg kellett volna halnia
Esküvőjén már bottal járt – akkor házasodott meg, amikor az orvosai szerint elvileg meg kellett volna halnia

Utálta a média bulvár részét, ám még ezt is hajlandó volt elviselni azért, hogy a tudományt népszerűsítse. Elviselte, hogy a lapok minden elejtett félmondatát felkapják (gyakran kiforgatják): legyen szó Isten létezéséről, a túlvilágról, a  földönkívüliekről vagy egyszerűen a jövő problémáinak boncolgatásáról.

Stephen Hawking, a kiszolgáltatott testbe zárt zseni 76 éves volt.

Forrás: Index

Megosztás