Népszerű a házi pálinkafőzés Somogyban

110, az otthoni pálinkafőzéshez szükséges berendezést vásároltak tavaly Somogyban, így az elmúlt években már 1255 üstöt vettek nyilvántartásba a helyhatóságok. A megye bérfőzdéiben 250 ezer liter párlatot állítottak elő.

A megyei pálinkafőzési adatok arra utalnak, továbbra is közkedvelt a magyar töményital. Somogyban 2018-ban 8 811 alkalommal történt bérfőzés. Ezek során 123 357 hektoliterfok párlatot állítottak elő, vagyis 250 ezer litert. Ez ugyan 32 százalékkal kevesebb, mint az előző évi. Így is azt jelenti, mintha minden felnőtt somogyi ember számára főztek volna 8 decilitert fejenként.

Az adóhatóság adataiból kiderül, hogy tavaly is sokan döntöttek úgy: pálinkafőző berendezést vásárolnak, hogy a saját otthonukban készíthessenek párlatot. Az üstöket viszont be kell jelenteni az önkormányzatnak. A helyhatóságok adatainak összesítése után a NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága azt közölte: tavaly 110 főzőberendezést vettek nyilvántartásba a megyében.

A legtöbb üstöt eddig Borsodban, Pest, Szabolcs és Veszprém megyében regisztrálták. Somogy a hetedik az országos rangsorban. 

A desztillálóberendezés regisztrációját követően van lehetőség párlat adójegye igénylésére. A párlat adójegy értéke 700 forint, amely a megfizetett jövedéki adót és az egy liter párlat eredetét igazolja, a magánfőzőt egy liter párlat előállítására jogosítja.

Somogy megyében 2018-ban 396 fő összesen 7 104 liter párlat előállításához igényelt párlat adójegyet.

 

Megosztás