Hogyan felelj meg (csak) magadnak?

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a publikálásra, az érdeklődési körük bemutatására. Janota-Hantosi Julianna írása.

Jelen cikkemben szeretnék kitérni a megfelelési kényszerre, annak okaira, formáira és esetleges megoldásaira.

Önmagában a megfelelési kényszer, mint viselkedésforma, nem minden helyzetben ártalmas, hiszen vannak esetek a mindennapokban, mikor eleget kell tennünk egy kérésnek, elvárásnak, vagy követelésnek.

Nehéz lenne meghatározni pontos okokat, amelyek felelősek egy kényszer megnyilvánulásáért. De általában az emberek élethelyzete határozza meg, mihez hogyan viszonyulnak. A megfelelési kényszer az olyan életvitelű embernél jelenhet meg feltűnőbben, akinek az életében nem alakult ki még mértékletesség, egyensúly, amely megakadályozná ezt a fajta ártó viselkedést, amelyet saját magával szemben tanúsít.

Pozitív hatásai: Van belső motiváció arra, hogy az esetleges halasztgatott feladatokat végre elvégezzük. Kisebb erőfeszítést teszünk annak érdekében, hogy a nagyobb céljainkhoz kisebb elhatározások megtételével hozzájáruljunk.

Negatív hatásai: A probléma ott kezdődik, ha mások elvárásai miatt megfeledkezünk a saját szükségleteinkről és elhagyjuk magunkat, amelynek hatására távolabb kerülünk a célunk megvalósításától. Aztán az idő elteltével már nem is nézzük, hogy mi mit akarunk, mit gondolunk és mit érzünk. Egyre nagyobb mértékben fogjuk öntudatunkat és önértékelésünket mások elvárásaihoz igazítani.

A megfelelési kényszer olyan tüneteket is produkálhat, amelyek az ember egészségét is befolyásolhatják. A megfelelő mennyiségű szabadidő megtagadása ahhoz vezethet, hogy a végkifáradásig hajszolja magát az illető.

A megfelelési kényszer megnyilvánulhat abban is, hogy állandó görcsösséget érez az ember arra, hogy keresse az embereket vagy lehetőségeket, ahol elvárnak tőle valamit. De ezek a megnyilvánulási formák épp úgy vonatkoznak a külső megjelenésbe fektetett energiára, mint a kérések, feladatok teljesítésére. Távol tartja magát minden konfliktust előidéző viselkedéstől és inkább nem ad hangot a véleményének. Félelmet érezhet az emberekkel való kapcsolatai megromlásától, abban az esetben, ha nem teljesíti azok kéréseit, amelyeket elvárnak tőle. Az összes fontos döntését másokhoz igazítva hozza meg. Nem meri az érzéseit igazán megélni, mert elfogadhatatlannak tartja őket és azt, hogy nem érdemli meg őket. Annak a gondolata gyötri, hogy a szeretetet és a hűséget csak meghatározott kérések megtételével lehet bizonyítani. Az érzések elnyomásával csak nő az emberben a feszültség, és mikor egyszerre jön ki belőle minden, akkor a környezete nem érti mi a baj.

Az emberi érzelmeknek és viselkedési formáknak ezen része nem csak a feladatok, kérések stb. teljesítéséről szól. Rengeteg ember érez belső késztetést arra, hogy belsőleg és külsőleg is tökéletesen nézzen ki minden helyzetben. 

Nem minden esetben vannak megoldások erre a kényszeres viselkedésre, hiszen ez a tulajdonság alapjáraton mindenkibe bele van kódolva – ami mindenkinél eltérő mértékben mutatkozik -, így maximum csökkenteni lehet ennek az intenzitását. 

Vannak módszerek arra, hogyan csökkentsük a megfelelési kényszer érzésének a mértékét, viszont ha hajlamosak vagyunk rá, akkor teljes mértékben nem tudjuk eltüntetni. Nem tudunk addig felszabadultan élni, amíg ez az érzés befolyásolja minden lépésünket, így jó kiindulás lehet, ha elkezdünk gondolkodni a következőkről: kinek származik előnye ezekből az elvárásokból és mennyire reálisak azok? meg tudunk-e felelni valamennyinek egyszerre? ezeket az elvárásokat mások várják el tőlünk vagy mi saját magunktól? és végül van-e befolyásunk arra, hogy mások mit gondolnak rólunk? 

Ezeket a kérdéseket megválaszolva már kialakul egy kép a jelenlegi helyzetünkről ami vagy egészséges vagy nem. Amennyiben nem, akkor változtatnunk kell nagy mértékben rajta.

A megfelelési kényszer által erősen befolyásolt életstílust nehéz megváltoztatni, ezért kisebb lépésekkel, folyamatosan hozzászoktatva magunkat a változáshoz érdemes tennünk annak érdekében, hogy belsőleg és külsőleg is összeszedett, egészséges mindennapjaink legyenek.

Megosztás