Költészet napja az Adyban

Az ADYák Szemle fiataljai is publikálnak különböző témákban az Atádhíren az elkövetkezendő időkben. A cél, hogy lehetőséget adjunk a fiataloknak a publikálásra, az érdeklődési körük bemutatására. Janota-Hantosi Julianna írása.

Az Ady Endre Technikum és Gimnáziumban minden évben sor kerül a költészet napjának valamilyen formában történő ünneplésére.

Az idei évben a magyar költőkre való megemlékezés apropóján a 11.B diákjai ismert költők verseiből idézeteket osztogattak az iskolába érkezőknek. Minden kis lapon egy – egy vers részlet szerepelt, amelyek tartalma jókívánságokat és bölcseleteket sugárzott. A diákok által leginkább kedvelt versek másolataival, illusztrációival találkozhattunk a bejáratnál és az aulában egy versfal formájában. 

A nagy szünetben Hornyák Katalin tanárnő által válogatott megzenésített versek voltak hallhatók, amelyek dallama hasonlított a diákok által népszerű és általuk hallgatott modern zenék dallamához, mégis, hogy hűek maradjunk a költészethez, a dalok tartalma a versek eredeti szövegét tükrözték.

A költészet napját megelőzően lehetősége volt a diákoknak saját költeményeiket nevezni egy versíró pályázat keretein belül. A zsűri tagjai: Csehné Varga Csilla, Szabóné Haluskay Ágnes, Takács Orsolya Réka, Dergez-Mohari Katalin. A 14 darab beérkezett pályaműből holtversenyben 1. helyezést ért el Mezei Anikó, 11.B osztályos tanuló és Balogh Bíborka 9.C osztályos tanuló munkája, 2. helyezettként végzett Takács-Kiss Elena a 9.H osztály tanulója, végül, de nem utolsó sorban 3. helyezést ért el Valenta Roland 10.B osztályos tanuló.

A programokat a 6. órában megszervezett rendkívüli magyaróra zárta, amely a Négyesy szeminárium nevet kapta. Ebben az órában eredményhirdetésre, versek és egy regényrészlet felolvasására került sor.

A költészetnapi program keretében iskolánk épületén belül kihelyezésre került egy könyvespolc, amely lehetőséget biztosít a diákoknak és a tanároknak egyaránt arra, hogy a könyvespolcon található könyvek közé elhozzák egy általuk már nem olvasott könyvet és helyette a polcon elhelyezett könyvek közül válasszanak egy másikat. Ezzel a gesztussal mindenkinek biztosítva van az esély, hogy új műfajú könyveket ismerhessen meg és érdeklődési körét, illetve tudását bővítse, mert olvasni jó.

(Képek: Hornyák Katalin, Boti Lóránt)

Megosztás