2007 óta nem volt ilyen magas az infláció

14 éves rekordot döntött novemberben a pénzromlás mértéke Magyarországon: 7,4 százalék volt – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az élelmiszerek ára 6 százalékkal nőtt.

Ennél nagyobb infláció utoljára 2007 decemberében volt. Az árakat befolyásolja az üzemanyag- és energia magas világpiaci ára, de az inflációt gerjeszti az is idehaza, hogy a kormány ezermilliárdos nagyságrendű pénzt oszt ki a választás előtti hónapokban – elemezte a helyzetet a hvg.hu.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 6 százalékkal emelkedett. Ezen belül az étolaj 26,9, a liszt 20,2 a margarin 19,5, a kenyér 12,1, a baromfihús pedig 9 százalékkal drágább, mint egy éve.

Az ún. egyéb cikkek ára 15,1 százalékkal nőtt, főleg amiatt, hogy a járműüzemanyagok ára 37,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban (480 forint 358 helyett). A lakásjavító és lakáskarbantartó cikkekért 14,2 százalékkal kell többet fizetni, mint egy éve.

A tartós fogyasztási cikkek ára 6,6 százalékkal nőtt. A szolgáltatások díja átlagosan 4,6 százalékkal lett magasabb.

Hosszabb inflációs időszaknak nézünk elébe, jelzi a lap a hogyan tovább kérdésre: a politika válasza, hogy szja-visszatérítést kapnak a gyereket nevelők, mentesülnek az szja-fizetés alól a 25 éven alattiak, ágazati bér- és nyugdíjemelések következnek. Kérdéses, hogy az országgyűlési választásokig ez mennyire kompenzálja az áremelkedések miatti elégedetlenséget.

Megosztás