9 ezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok

9 ezer forint értékű rezsiutalványt kap minden nyugdíjas szeptember 30-ig, a közfoglalkoztatottak pedig 54 ezer forint plusz juttatást – jelentette be Gulyás Gergely miniszter budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.

   Aki sárga csekken fizeti a rezsiszámláját, annak a posta kézbesíti az utalványokat. Ám ezt csak egyszer kísérli meg: vagyis, ha valaki nincs otthon, amikor érkezik a postás az utalvánnyal, a Magyar Államkincstárnál november 30-ig kell előterjesztenie a kérelmet az ismételt kiküldésre. Akik pedig nem sárga csekken fizetik a rezsiszámlájukat, azoknak be kell menniük a szolgáltatóhoz. Emiatt rohamra lehet számítani az ügyfélszolgálatokon – hívja fel a figyelmet a HVG.

   Nyugdíjprémiumot is fizet majd a kabinet, de erről még nem közölt részleteket Gulyás. Azok a közfoglalkoztatottak pedig, akik 2019. január 1. és július 31. között legalább 3 hónapig közfoglalkoztatotti jogviszonyban álltak – és ez augusztus 1-jén is fennáll -, nettó 54 ezer forint egyszeri plusz juttatásban részesülnek. Kilencvenkilenc-ezer emberről van szó, akik a közel egyhavi bérükkel megegyező juttatást megkapják – közölte.

   A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rendkívüli juttatásoknak nem a választásokhoz van közük, hanem a magyar gazdaság jó teljesítményéhez. Az MTI tudósítása szerint a miniszter indoklásul azt mondta: minden várakozásnál jobban teljesít a magyar gazdaság, amiből az idősebb korosztálynak is részesednie kell, „nagyon fontos kifejezni a megbecsülésünket, tiszteletünket” irántuk. Az időzítésről azt mondta, az elmúlt években mindig kaptak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt, ennek megszűnésével pedig most rezsiutalványt postáznak.

    A háromszor háromezer forintos rezsiutalvány március 31-ig lesz felhasználható, a gáz-, illetve az áramszámlát lehet majd kifizetni belőle, és először Budapesten kezdődik a kézbesítésük, majd vidéken – mondta a miniszter. Kérdésre hozzátette, a kézbesítés és a nyomtatás díja várhatóan mintegy 2,5 milliárd forint lesz. Azt ígérte, hogy a következő napokban részletes tájékoztatást adnak arról, milyen formában kapják meg az utalványt a nyugdíjasok. 
    
 
  

Megosztás