A jól keresők kapnak 13. havi bért

A magyar munkavállalók hetede kap év végén 13. havi bért, átlagosan 332 ezer forint értékben. Leginkább a nagyobb tőkével működő, külföldi magántulajdonú, budapesti vállalatok osztanak ilyen juttatást.

Hazánkban egyelőre nem gyakori juttatás ez, de évről évre jobb a helyzet, öt éve még csupán a dolgozók 11%-a kapta. Jelenleg a fővárosi multiknál osztogatják a legjobban – derül ki Fizetesek.hu felméréséből.
Munkavállalóként november egyik kellemes velejárója a 13. havi fizetés, hiszen ez a juttatás sok háztartás életét megkönnyíti az ünnepek előtti időszakban. Már ha kap egy háztartás egyáltalán. A kimutatás szerint a hazai alkalmazottak 14%-a kapja, átlagosan 332 ezer forint értékben. A 13. fizetés jelentős plusz kiadást jelent a munkaadók számára, nem véletlen hát, hogy leginkább a nagyobb tőkével működő külföldi magántulajdonú vállalatok részesítik előnyben: minden második válaszadó ilyen cégnél dolgozik azok közül, akik megkapják.

Hasonlóan fontos tényező a cégnagyság is, hiszen a nagyvállalatok nagyobb eséllyel engedhetik meg maguknak az efféle juttatások kiosztását, mint a kkv-k. A számok pedig ezt igazolják: a kevesebb mint 50 főt foglalkoztató cégeknél az alkalmazottak csupán 11%-a kap 13. havi bért, ráadásul kisebb összegben, átlagosan 300 ezer forintot. Az 50-250 dolgozóval rendelkező cégeknél már 15% kap, ők átlagosan 345 ezer forintra számíthatnak. A több mint 1000 fős nagyvállalatok már 365 ezer forintot adnak év vége előtt, ráadásul ezeknél a cégeknél már az alkalmazottak 20%-a számíthat rá.

A Fizetesek.hu regionális bontásban is megvizsgálta a 13. fizetést. E tekintetben is óriási a főváros és a többi régió közti különbség. Minden második válaszadó ugyanis Budapesten kapja ezt a juttatást, 9% Győr-Moson-Sopron megyében, 5% pedig pesti megyei munkaadónál dolgozik. 

Megosztás