A kijárási korlátozás új szabályai Szerző: Herr Dávid | 2020-11-11 12:19:00 | Címkék: szabály, kijárási tilalom, este, járvány, hazai

A kijárási tilalom mostantól előbb, 20 órától kezdődik. A közterületeken csak kivételes esetekben lehet tartózkodni éjszaka. A rendőrség 20 ezer forintos bírságot szabhat ki, de akár fel is jelentheti a szabálysértőket.

Az új rendeletek értelmében este 8-ig mindenki köteles hazaérni lakóhelyére, tartózkodási helyére vagy szálláshelyére, és azt legközelebb csak hajnali 5 órakor hagyhatja el. A rendelet kedd este éjféltől lépett hatályba, erről szerencsére még "időben", másfél órával előtte a Magyar Közlönyben is értesítették a lakosságot.

A tilalom alól kivételt képeznek az életveszéllyel vagy súlyos káreseménnyel összefüggő esetek. Továbbá a közterületen tartózkodhatnak a tilalom ideje alatt azok, akik munkavégzés céljából hagyták el a lakóhelyüket, vagy akik a munkavégzés helyszínére tartanak, vagy a munkavégzés helyszínéről utaznak éppen haza, illetve a sporttörvény szerint versenyszerűen sportolók, ha edzésen vagy sporteseményen vesznek részt, és ha éppen oda közlekednek. Ezeket mind okirattal kell igazolni, amely lényegében egy munkáltatói igazolás. Ennek a formanyomtatványa már letölthető a kormány weboldaláról.

A rendeletbe foglalták azt is, hogy a kutyatartók a tilalom ideje alatt megsétáltathatják az ebeiket a lakóhelyük 500 méteres körzetében, ahogyan erről már tegnap is írtunk

Éjszakánként rendőrök járőröznek a városokban, a közterületen tartózkodókat igazoltatják. Hétfő este országosan 146 alkalommal intézkedtek a szabály megsértése miatt: hat esetben figyelmeztettek, 95 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, átlagosan 20 ezer forint összegben. További 45 embert pedig feljelentettek.

Országosan ellenőrzik az utcákat éjszakánként
Országosan ellenőrzik az utcákat éjszakánként - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Vissza az előző oldalra