Az orvosok és szakdolgozók közzé tették 12 pontjukat

Az egészségügy depolitizálása, a járványadatok nyilvánosságra hozatala, a szakdolgozók bérének emelése, új finanszírozási és szabályozási rendszer, szakmai alapú átalakítás – ezeket kéri a két nagy kamara.

Közös állásfoglalást adott ki ma a Magyar Orvosi Kamara (MOK) és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) a hazai egészségügy jelenlegi helyzetéről. A két testület 12 pontban foglalta össze a bajokat, és adott megoldási javaslatokat.

Eszerint a járványt megelőzően is széttagolt, rossz hatásfokkal működő magyar egészségügy az utóbbi évtizedek legnehezebb szakaszát éli az egészségügyi szolgálati törvény és a járványhelyzet miatt. Az előbbi „katonás szemlélete” nem korszerűsítette az ellátórendszert, „munkaerő ellátási és fenntarthatósági problémák” vannak.

Megállapították: „a politikai kockázatot kerülő, széttagolt irányítású járványkezelés a második hullámtól késve hozta meg a korlátozó intézkedéseket”, a helyzetet tovább nehezítette az adatok nyilvánosságának hiánya. Az elöregedő háziorvosi rendszerre pedig aránytalanul nagy terhet rótt a járványügyi feladatok teljesítése.

Erőteljesen nőtt a magánellátás szerepe, ami már „a közellátás működőképességét veszélyezteti”. Úgy fogalmaztak: „A megindult folyamatok a magyar egészségügy kettészakadásával fenyegetnek.” Ennek pedig az egész társadalom látja a kárát, „mivel Magyarországon nincs két egészségügyre elegendő személyi és pénzügyi erőforrás”.

Szerintük az egészségügyi ellátórendszer működőképességének megőrzése, az ellátás minőségének és
biztonságának javítása érdekében elengedhetetlenek az alábbi lépések.

1. A szakdolgozók bérének érdemi emelése

2. Kiszámítható jövőkép az egészségügy minden dolgozója számára.

3. A járványkezelés eddigi gyakorlatának szakmai szervezeteket bevonó elemzése.

4. Szükség van a járványkezelés adatainak széleskörű nyilvánosságra hozatalára.

5. A közegészségügyi – járványügyi rendszer szervezeti megerősítése, az ÁNTSZ eredeti szervezetének és jogosítványainak visszaállítása.

6. Az egészségügy depolitizálása, szakpolitikai kérdésként kezelése. A szakmai intézmények döntéseire nem nehezedhet politikai utasítás, nyomás.

7. Az ellátórendszer szerkezetének és finanszírozásának hozzáigazítása a megváltozott szükségletekhez és szakmai, tudományos fejlődéséhez. Az elkerülhetetlen financiális és szerkezeti átalakítás transzparens előkészítése, a titkosított reformtervek publikussá tétele.

8. Az új finanszírozási és szabályozási rendszernek az értékalapú egészségügy elvein kell alapulnia.

9. Az ügyeleti rendszer és az ügyeleti bérezés rendbetétele a folyamatos betegellátás érdekében, mind az alapellátás, mind a kórházi ellátás terén.

10. A műszak átadás-átvétel idejének anyagi ellentételezése a megszakítás nélküli munkarendben dolgozók számára.

11. A 13. havi cafeteria és illetményrendszer bevezetése a szakdolgozók körében.

12. A közfinanszírozott és a magánegészségügy szabályozott együttműködését kell megvalósítani.

 

A fentiek érdekében azonnali szakmai párbeszédet, a tárgyalások megkezdését és intézkedéseket sürgettek. Közös közleményüket azzal zárták:

„Mindezek deklarálását erkölcsi kötelességünknek tartjuk egyrészt a járvány során elhunyt több, mint 40 000 honfitársunkkal, másrészt minden jelenlegi és eljövendő betegünkkel szemben.”

Depositphotos
Depositphotos

 

Megosztás