Barcelona hőseit köszöntötték

Kitüntette jelenlétével Krisztina királynő a barcelonai olimpia 25. évfordulóján rendezett MOB-gálavacsorát. A minden idők 2. legeredményesebb játékát visszaidéző esten Egerszegi mellett az érmesek zöme is részt vett.

Az 1992-es barcelonai olimpia 25 éves évfordulóját, az ott résztvevő magyar csapat hőseit ünnepelte csütörtök este a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja. Az eseményen számos olimpikon, érmes versenyző, edző, sportvezető, orvos, és az akkori delegáció más tagja köszöntötte együtt a negyedszázados jubileumot.

A barcelonai olimpiát 1992. július 25. és augusztus 9. között rendezték. A játékokon 169 nemzet 9356 sportolója vett részt. Magyarországot 21 sportág 156 versenyszámában 159 férfi és 58 nő, összesen 217 versenyző képviselte. A magyar sportolók összesen 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzérmet nyertek, a nemzetek közötti éremtáblázaton a 8. helyen, a nem hivatalos pontversenyben 7. helyen zártunk. Helsinki utáni második legjobb szereplésével őrizte meg helyét a világ élvonalában.

Az eseményen Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, aki Barcelonában a férfi párbajtőrcsapat tagjaként lett ezüstérmes, azt mondta, két fontos dolgot is meg kell ünnepelni ezen az estén. „Az egyik, hogy nekünk, magyaroknak 30 éremmel, köztük 11 arannyal a barcelonai volt a helsinki után a második legeredményesebb olimpia. A barcelonai olimpia volt az első olimpia, amin azután vettünk részt, hogy Magyarország visszanyerte teljes szuverenitását.” 

Amics per sempre – Barátok örökre. Ez volt a barcelonai olimpia mottója, és ez az olimpia fő üzenete is. „Volt szerencsém átélni a barcelonai olimpiát, és az első olimpiámon, a férfi párbajtőr-válogatottal ezüstérmesek lettünk. Magam is barátságokat kötöttem, és a nemzetek is megismerték egymást. Megismerték egymást a sportolók, a különböző sportágak is. Közösségek jöttek létre, mely közösségek, ahogy ma is tanúi lehetünk ennek, ma is összetartanak, ma is találkoznak, hogy felelevenítsék a 25 évvel ezelőtti emlékeiket” – fogalmazott a MOB elnöke, aki külön köszönetet mondott házigazdatársának, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnökének, dr. Nébald Györgynek.

 

Megosztás