Covid: rekordot döntött itthon a halálozás, április 12-ig nem nyitnak az iskolák

272-vel nőtt a koronavírus magyar áldozatainak száma, a járványban már 19 ezernél is többen hunytak el. Lakosságarányosan nálunk haltak meg a legtöbben az elmúlt két hétben.

Somogyban 514-gyel több fertőzöttet azonosítottak tegnap. Az elmúlt hét napban 2922-vel nőtt a számuk, azaz 15,2 százalékkal. Mármint hivatalosan. Ugyanis nyilvánvalóan ennek a többszöröséről lehet szó: tegnap például a tesztek 27,2 százaléka lett pozitív országosan. Mint azt sokszor leírtuk, az Egészségügyi Világszervezet szerint akkor kaphatunk valós képet a járvány terjedéséről, ha a vizsgált mintáknak legfeljebb az 5 százaléka hoz pozitív eredményt. Ettől nagyon messze vagyunk hónapok óta.

Kórházban 11 760 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1467-en szorulnak gépi lélegeztetésre.

A mai kormányinfón bejelentették: 2,5 millió beoltottat elérve nyitnak ki egy héten belül az iskolák, ez a mostani számítások szerint legkorábban április 12-t vagy április 19-t jelent. Az újranyitást megelőzően beoltják a tanárokat és az óvónőket is, önkéntes alapon.

A boltok újranyitásáról annyit mondtak, hogy egy javaslat szerint 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat majd az üzletekben, de a kormány még vizsgálja ennek a megvalósítását, erről péntekre születik döntés.

Gulyás Gergely miniszter kijelentette: május végéig mindenki megkapja az első oltást, ezért nem számolnak az érettségi időpontok módosításával. Mint kiderült, a kormány 650 ezer olyan nyugdíjasról tud, aki még nem regisztrált oltásra, őket külön megkeresik.

„A helyzet komoly, az egészségügyi ellátórendszer bírja kezelni kapacitással a megnövekedett esetszámot”, jelentette ki Gulyás Gergely. Tájékoztatása szerint szabad még 1678 lélegeztetőgépes ágy és 10444 ágy a kórházakban.

Megosztás