Csaknem 250 milliárd támogatást kaphatnak a gazdák

Szerdától indul a termelőknek nyújtott agrártámogatások előlegkifizetése. Ez az idei évben több mint 240 millió forintot jelent a gazdáknak.

Az év végéig a közvetlen támogatásokból körülbelül 200 milliárd forint kifizetésre számíthatnak a gazdák. A Vidékfejlesztési Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból pedig további 30 milliárd forint előleg kifizetése indul. Ezeken felül az egységes kérelmekhez kapcsolódóan további 12,3 milliárd forintotra számíthatnak a gazdászok.

Az előlegfizetéssel a gazdálkodóknak az őszi munkák zavartalan elvégzéséhez nyújtanak segítséget, továbbá biztosítják a termelők pénzügyi stabilitását, likviditását – írja közleményében a Somogy Megyei Kormányhivatal.

A támogatási rendszeren belül mind összegben, mind pedig az érintett termelők számában a közvetlen támogatások a leghangsúlyosabbak.  A két meghatározó területalapú támogatás: az egységes területalapú támogatás és a zöldítés. A megyében mintegy 6 300 termelőt érintenek.

A 2019-es évben a területalapú támogatás összege várhatóan 75 ezer forint lesz hektáronként. Az időjárási viszontagságok miatt idén is jogosult a termelőknek emelt összegű előleget fizetni. Ez azt jelenti, hogy egy gazdálkodó, aki minden feltételnek megfelelt, úgynevezett SAPS jogcímen 33 ezer forintra számíthat hektáronként. Ezen túl aki még a zöldítési támogatás előlegére is jogosult, az mintegy 50 ezer forintnyi hektáronkénti kifizetést kaphat idén.

A közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot érintő egyes átmeneti nemzeti támogatásra 15 milliárd forintot fizetnek majd ki idén.

Közel 2.400 somogyi gazdaságnak fognak a kifizetés első hetében több mint 900 millió forintot folyósítani.

Megosztás