Durva: drágább a rezsicsökkentett gáz

Átlagosan 70 ezer forinttal többet spórolhattak volna a háztartások az elmúlt öt évben, ha az állam nem tartja hatósági tarifán a gázt, hanem engedi érvényesülni a csökkenő szabadpiaci árakat – derült ki a számlákból.

Több országos sajtóorgánumban is megjelent már, hogy az E.ON bizonyos fogyasztóknak olcsóbban kínálja a gázszolgáltatást, mint az állami rezsicég. Ma az Index azt is hírül adta, hogy egy ellenzéki politikusnak „több éves pereskedés után sikerült megszereznie a vonatkozó számlákat az állami MVM gáznagykereskedő cégétől, a Magyar Földgáz-kereskedőtől (MFGK). (A per azért húzódott el ennyire, mert az MFGK a Kúriáig is elment, hogy meggátolja a dokumentumok nyilvánosságra kerülését.)”

Nem nyert, hanem éppenséggel veszített a lakosság a rezsicsökkentett hatósági gázárral, állítja a dokumentumok alapján Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető. Eszerint már 2013-2014-ben is veszítettek valamennyit a gázfogyasztók a kicsit magasabban tartott állami tarifán, azóta pedig, amióta az olajár jelentősen csökkent, még rosszabbul járt a hatósági áron tartott lakosság. 

A számítások szerint egy háztartás átlagosan 70 ezer forinttal spórolhatott volna többet, ha az állam engedi érvényesülni a beszerzési árak csökkenését a lakossági tarifákban.

Megosztás