Ezeket a gyógyszereket szedtük a legtöbbet

A receptköteles gyógyszerek közül 1,3 millióan váltottak ki antibiotikumot tavaly. Több mint 700 ezren szedtek csontritkulásra gyógyszert, félmillóan értágítót, gyomorsavtermelést gátlót és vérhigítót.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatai alapján a receptköteles gyógyszerek közül antibiotikumot szedtek a legtöbben Magyarországon 2018-ban. A háziorvos több betegségre is felírhat antibiotikumot. Ilyen például a fül-, orr- és torokfertőzés vagy a légúti fertőzés is. Az antibiotikumok nagyon fontos gyógyszerek, azonban nem javallot a hosszútávú használatuk. Gyakori szedés esetén a kórokozók egyre ellenállóbbá válnak ezzekkel a gyógyszerekkel szemben.

A csontritkulás Magyarországon népbetegség, a lakosság mintegy 7-10 százalékát érinti. Így nem csoda, ha a gyógyszerek közül ezt vásárolták tavaly a második legtöbben. A vényre felírt „D3 vitamin ” elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását. Felnőtteknél csontlágyulás, csontritkulás lehet a következménye, ha ebből a vitaminból keveset juttatunk a szervezetünkbe.

A harmadik leggyakoribb halált, illetve leggyakoribb tartós mozgáskorlátozottságot okozó betegség az agyvérzés (stroke). Ezért a vérhigítók szedése is nagyon magas. Bár Magyarországon a infarktusban elhunyt betegek száma az elmúlt 20 évben harmadára csökkent. Még mindig 5-6 ezer embert érint. Az ezekre a betegségekre felírt gyógyszerek csökkentik a vérrögök kialakulását, azaz kiválóan alkalmasak a szívinfarktus vagy a stroke kivédésére és szívinfarktuson már átesett betegek védelmére.

Szintén sok embert érint a gyomorfekély: ilyenkor megsérül a nyákréteg, amely a gyomorsavtól védi az ott található nyálkahártyasejteket. Tavaly 600 ezernél is többen nyúltak receptköteles, a gyomorsav-termelést csökkentő termékhez.

Tavaly a szív- és az anyagcserebetegségek orvosságai után a 3. legnagyobb mennyiségben kiváltott készítmény valamilyen idegrendszerre ható gyógyszer volt.

Megosztás