Ezrével jönnek a külföldi vendégmunkások 2019-11-06 13:39:00 | Címkék: munkavállalás, külföldi vendégmunkások, hazai

A háromszorosára nőtt a Magyarországra érkezett munkavállalók száma két év alatt. Több mint 31 ezren érkeztek idén szeptemberig csak az első három küldő országból: ukránok, szerbek és kínaiak.

Ukrajnából jön a legtöbb vendégmunkás Magyarországra, szeptember végén közel 44 ezren rendelkeztek munkavállalási engedéllyel - írta a Világgazdaság. Azt már mi tesszük hozzá: Somogyban is egyre többel találkozhatunk, elsősorban az építkezéseken.

A z Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) adatgyűjtéséből kiderült: az EU-n kívüli országokból Magyarországra érkező munkavállalók között ez a legmagasabb szám. A statisztika szerint a második legtöbb engedéllyel (6199) a szerbek rendelkeznek, míg a harmadik legtöbb dolgozót Kína küldi, 2965-öt. Ázsia legnagyobb országát szinte alig lemaradva Vietnám (2778 fővel) követi, de szép számmal vannak jelen a magyar munkaerőpiacon indiai munkavállalók is (1806).

A Magyarországra érkezett munkavállalók száma 2017-hez képest drasztikusan nőtt: míg két éve a lista első három küldő országából összesen 11 464 munkavállalót regisztráltak harmadik országból, addig tavaly már 34 744-et – írta a Világgazdaság, hozzátéve, hogy ez a szám az idén szeptemberig 31 449-re csökkent.

Vissza az előző oldalra