Fellebbezett az EMMI a pedagógussztrájk ellen

A tárca szerint a demonstráció nem volt jogszerű, mert az ítélőtábla döntése a sztrájk időpontjában még nem emelkedett jogerőre. A fellebbezés arra is kitér, hogy a jövőben a hasonló sztrájkokat tiltsák be.

A Népszava birtokába került az a fellebbezési kérelem, melyet az az Emberi Erőforrások Minisztériuma az utolsó pillanatban nyújtott be a Fővárosi Törvényszék múlt pénteki döntése ellen. Ezen bírósági döntés kimondta, hogy jogszerű a pedagógusszervezetek által január 31-re szervezett figyelmezető sztrájk. A tárca ezt követően több fórumon keresztül is azt kommunikálta, hogy a demonstráció nem lesz jogszerű, mivel a döntés nem emelkedett jogerőre – noha a sztrájkot már több mint egy hónapja bejelentették. Országosan több mint 20 ezer pedagógus vett részt a megmozdulásban, hétfőn számos oktatási intézményben, így több nagyatádi iskolában is az első két órát nem tartották meg a sztrájkban részt vevő tanárok.

A demonstrációt több hetes tárgyalássorozat és jogi procedúra előzte meg, végül a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete bírósághoz fordult, és a Fővárosi Törvényszék meg is hozta a fent említett döntését. A szakszervezetek ezt követően arra kérték az EMMI-t, hogy ne próbálják megakadályozni a demonstrációt, és hogy a minisztérium mondjon le a fellebbezési jogáról, ez azonban nem történt meg. A tárca benyújtotta a kérelmét, melyben ráadásul arra kérik az ítélőtáblát, hogy a jövőben tiltsák be a hasonló, nem jogerős határozattal jóváhagyott pedagógussztrájkokat – ugyanakkor a jogerősség megállapítása nem az EMMI hatásköre.

A kérelem egy egész oldalon részletezte, hogy a hétfői sztrájknak miért voltak „pártpolitikai céljai” – utalva itt egy kék szalag viselésére buzdító szakszervezeti levélre, mely a minisztérium szerint az ellenzéki összefogás szimbóluma. Ugyanakkor a kék szalag viselése már azelőtt a szakszervezet szolidaritási jelképe volt, mielőtt azt bármely ellenzéki politikus viselni kezdte volna. Ám éppen a politikai felhang megelőzése miatt a PDSZ és a PSZ még a sztrájk kezdete előtt módosított ezt a javaslatot.

A szakszervezetek jelezték: állnak elébe a másodfokú eljárásnak, ellenkérelmüket legkésőbb hétfőn benyújtják. Közben folytatják az előkészületeket a március 16-ára meghirdetett határozatlan idejű sztrájkra” – írta a Népszava.

(A nyitókép illsuztráció.)

Megosztás