Holnaptól szállítják a zöldhulladékot!

Hétfőn az északi, kedden a déli városrészben gyűjtik be a Viridis Pannonia szemétszállítói a kihelyezett, kötegelt kerti hulladékot. Elsősorban a lehullott falevelek miatt vált esedékessé az elszállítás.

Itt van az ősz, hullanak a falevelek, és november közepére már nagy részük az avart gazdagítja. Aki nem akar, vagy nem tud komposztálás útján megszabadulni a zöldhulladéktól, azoknak a helyi szolgáltató lehetőséget biztosít annak térítésmentes elszállítására.

A helyi önkormányzati rendeletek engedélyezik a levélkupacok elégetését is, ennek kivitelezése azonban korlátozott: vasárnap és munkaszüneti napon tilos az égetés, hétköznapokon reggel 8 órától este 18 óráig szabad, szombaton pedig 13 órától 18 óráig. A levélégetés nem járhat nagy füstképződéssel, vagyis előtte ki kell szárítani a nyesedéket, és egyszerre csak kis mennyiséget lehet begyújtani. Éppen ezért javasolják a szakértők az égetés helyett a komposztálást, vagy pedig készítsék elő azokat az elszállíttatásra.

A kommunális hulladék gyűjtésével ellentétesen járnak körbe szemétszállító autók a hét elején: hétfőn a város északi részében, kedden pedig a déliben fogják összeszedni a kerti nyesedéket. Néhány világos óránk maradt még, hogy összegereblyézzük a faleveleket és az egyéb nyesedékeket. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nem mindegy, mit és hogyan helyezünk ki. A kisebb ágakat, gallyakat, falavelet, száraz füvet zsákokban, a nagyobb ágakat kötegekben kell a ház elé kihelyezni. Ezek ne legyenek egyéb hulladékkal szennyezve: ne tartalmazzon nem lebomló műanyagokat, vegyszereket, kommunális szemetet. Továbbá ne rakjunk ki elszállíttatás céljából nagyobb méretű, vastag ágakat, rönköket, tuskókat. 

Aki pedig valamilyen okól kifolyólag lemaradt a gyűjtésről, annak sincs oka aggódni. A szarvas utcai hulladékudvarban a szolgáltató háztartásonként minden hónapban átvesz 1 köbméter kerti hulladékot térítsémentesen. Erre minden kedden és szombaton van lehetőségünk.

Megosztás