hirdetés
2019. Október 24, Csütörtök
Salamon napja

Jár önnek 89 400 forint adókedvezmény? Szerző: Herr Dávid | 2019-05-10 09:53:27 | Címkék: fogyatékosság, adókedvezmény, rokkant, adó, hazai

Személyi kedvezmény jár a személyi jövedelemadóból a rokkantsági járadékban részesülőknek, továbbá tömegközlekedés esetén utazási kedvezményt, gyógyszervásárlásnál pedig közgyógyellátást vehetnek igénybe.

hirdetés

A fogyatékossági állapot megállapítása esetén személyi jövedelmadó kedvezményben részesülhet az illető. Ennek mértéke az adóév első napján érvényes minimálbér 5 százaléka, mely a fogyatékosság fennállása alatt havonta jár. Ezt az igénylő a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától kezdve kaphatja.

2019-ben ez az adókedvezmény a 149 000 forintos minimálbér öt százaléka, azaz 7 450 forint havonta, 89 400 forint éves szinten. Ezt az adókedvezményt az adóévben szerzett jövedelem összevont adóalapjának adójából havonta, illetve az éves adóbevallás során lehet érvényesíteni.

Visszamenőleg is lehet igényelni a kedvezményt 5 éves elévülési időn belül, ha valaki korábban nem élt ezzel a lehetőséggel. Ebben az esetben az illetőnek rendelkeznie kell az adott időszakra vonatkozó orvosi igazolással vagy az ellátást megállapító határozattal.

Az adókedvezmény mellett a rokkantsági járadékban részesülő személy alanyi jogon jogosult közgyógyellátásra és utazási kedvezményre is.

További információkért kattintson ide.

Vissza az előző oldalra