Jobb minőségű, de drágább lesz a trappista

Év végére kiürül az élelmiszerüzletek polcairól a hazai, trappista néven futó termékek zöme. Az említett árucikkek élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelőek, minőségük azonban tág határok között mozog.

Várhatóan 2020 végére eltűnik majd a ma ismert trappista sajtok jó része a boltok polcairól. Az év végén ugyanis már életbe léphet az a szabálymódosítás, melynek értelmében a trappista sajt előállításához sokkal szigorúbb kritériumoknak kell megfelelniük a gyártóknak, mint azt sokan manapság teszik – olvasható a Pénzcentrum cikkében.

A Nébih is alátámasztja a minőségi eltéréseket: „a hazai piacon található trappista sajtok élelmiszer-biztonsági szempontból mind megfelelőek, érzékszervi minőségük azonban tág határok között mozog”. A legfőbb kifogás a nehezen reszelhető állomány, az üres íz és az erjedési lukak hiánya. A sajtok körüli problémák megoldására  szigorították a rá vonatkozó előírásokat.

A hazai trappista sajtokat általában akciósan értékesítik, kilónként 1300-1600 forintos áron. Ez várhatóan 2 ezer forint körüli lesz majd.

Megosztás