Kérésre kéményseprőt?

Az egylakásos ingatlanokban a tulajdonosok maguk igényelhetik díjmentesen a kéményseprők ellenőrzésének időpontját. Erre jövő januártól nyílik lehetőség az Országgyűlés döntése nyomán.

Megváltoznak a kéményseprés szabályai jövő januártól. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente, vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

Ez azt jelenti, hogy az elsősorban családi házban élők 2018 január elsejét követően nem kapnak kéményseprés időpontját megajánló értesítést semmilyen közszolgáltatótól vagy kéményseprőipari szervtől, hanem az ingatlatulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd a szakember elvégezni az ellenőrzést az általa választott időpontban. 

Az egylakásos ingatlanhasználó így januártól szabadon egyeztetheti az időpontot a területi szolgáltatóval, függetlenül bármilyen előre meghatározott menetrendtől. A kéményseprő-szolgáltatások mindegyike továbbra is ingyenes.

Egylakásos épület nem kizárólag családi ház lehet, minden olyan lakóingatlan annak minősül, amely nincs társasházként, vagy lakásszövetkezetként bejegyezve. A több lakást tartalmazó, többemeletes lakóház is ide sorolandó, amennyiben nem alakult társasházzá.

Nincs változás a társasházakat és lakószövetkezeti ingatlanokat illetően: a kéményseprők továbbra is tervezett sormunka keretében, a megajánlott időben érkeznek és vizsgálják meg az épülethez tartozó égéstermék-elvezetőket.

 

Megosztás