Két és félszeresére emelkedhetnek az édességárak

Már így is nagymértékben nőttek az alapanyagárak, és az Ukrajnában dúló harcok miatt további drágulás várható. A húsvéti időszak után a kisboltokban akár készlethiányok is kialakulhatnak.

Az árdrágulás az édességek piacára is begyűrűzött: már most 10 százalékot meghaladó emelkedés tapasztalható, de ez egyelőre a húsvéti édességkeresletre még nincs nagy hatással. Ebben az időszakban átlagosan 900 tonna csokoládét és egyéb édességeket vásárolnak a magyarok, ez 5 milliárd forintos forgalom. Ennek döntő többségét a csokoládényuszik és csokoládétojások teszik ki.

Míg a polcokon eddig még az árak valamelyest stabilak voltak, addig rövidesen drámai drágulásra számíthatunk, ami jelentősen visszaveti a keresletet. Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke szerint „félelmetes időszak” következik: akár 50-150 százalékkal növekedhetnek az édességárak, ennek fő oka pedig az Ukrajnában zajló háború.

Már a csomagolás is drágább: 60-70 százalékkal többe kerül az előállításuk. Az édességek egyik fő alapanyaga, a kukoricából készült glükóz szirup literenként tavaly 100-120 forintba került, most viszont 240 forintba. Tavaly a 500 euró volt a cukor tonnánkénti ára, most több esetben eléri a 700 eurót is, és további drágulás várható. A csokoládéédességekre a kakaópor árának megduplázódása mért nagy csapást: ez jelenleg 1700-1800 forint kilogrammonként, szemben a tavalyi 600-800 forintos árhoz képest. A növényi zsiradékok is többszörösére drágultak. Mindezen hatások a jelenlegi készletek kimerülését követően már megmutatkoznak az édességek árában is.

Az árak elszállásával jelentősen vissza fog esni a kereslet, a kiskereskedelmi láncokon sok esetben nem is lehet majd keresztülvinni a megemelkedett árakat, a gyártól nem fognak nekik szállítani. Ez pedig azt jelentheti, hogy bizonyos édességek a kisebb üzletekben hiányozni fognak a polcokról.

A polcokon eddig még az árak valamelyest stabilak voltak, azonban mostantól lehet számítani áremelkedésre az édességek esetében is, a drágulás pedig visszaveti majd a keresletet – tette hozzá, megjegyezve, hogy ha a háború folytatódik, akkor a további áremelkedés sem zárható ki. A drágulást korábban nem igazán lehetett keresztül vinni a kiskereskedelmi láncokon, Sánta Sándor most azt látja, hogy egyes láncok esetében ez most is így van, ezért nekik a gyártók nem is szállítanak, a fogyasztók pedig üres, készlethiányos polcokkal találkoznak.

Nyitókép: Depositphotos

Megosztás