hirdetés
2022. Január 18, Kedd
Piroska napja

Kezdődik az ötödik hullám – országszerte ismét növekednek az esetszámok Szerző: Herr Dávid | 2022-01-05 18:03:00 | Címkék: omicorn, ötödik hullám, covid, hazai

Decemberben még úgy tűnt, hogy lecsengenek a koronavírusos esetszámok, ám a 2022-es év első hetében ismét egyre több az új fertőzött szinte az összes megyében. Nagyatádon is hasonló a tapasztalat.

Egyre több megyében csapnak át ismét emelkedő tendenciába a fertőzöttségi adatok jelezve egy esetleges 5. hullám kezdetét. Főleg Budapesten erős a terjedése, az elmúlt héten újonnan regisztrált esetek számának közel harmada a fővárosból került ki: itt jelenleg százezer főre vetítve csaknem 314 az új esetek száma, ezt Zala megye követi, ahol 234 fő az arány. Az országos átlag 208 fő, Somogy megye  ez alatt helyezkedik el, nálunk 202 főt számláltak. Ugyanakkor, ha a jelenlegi adatokat összehasonlítjuk az ünnepek előtti hét és az azt követő hét fertőződési arányaival, azt látjuk, hogy a 4. hullám leszálló ága karácsony környékén ért véget, ezt követően általános emelkedés vette kezdetét. Feltehetően a szilveszteri érintkezések elősegítették az új omicron variáns terjedését, ennek köszönhetően most szinte valamennyi megyében emelkedett az esetszám december végéhez képest (kivételt képez Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol viszont csökkentek a számok). Az új fellángolás Budapesten a legjelentősebb, ahol már az ünnepek alatt is emelkedő tendencia volt tapasztalható. Somogy megye ilyen tekintetben a főváros és Pest megye után a harmadik helyen áll, a 100 ezer főre jutó esetszám 52-vel nőtt.

Forrás: Portfolió

A nagyatádi kórházban nemrég összevonták a két covid osztályt a csökkenő esetszámok miatt, de ezek az utóbbi két hétben ismét növekedni kezdtek: hozzávetőlegesen 5-10 új koronavírusos beteget vesznek fel hetente, jelenleg csaknem 30 pácienst szorul gondozásra, többen az intenzív osztályon vannak.

Az általunk megkérdezett orvos hozzátette: a lélegeztető gépre került covidos betegek kivétel nélkül oltatlanok voltak, és sajnos az eddigi tapasztalatok alapján a lélegeztető gépre kapcsoltaknak csekélyek az esélyeik a felépülésre: 15 esetből csak egy éli túl a koronavírus szövődményeit. 

Vissza az előző oldalra