Kompenzációs támogatást igényelhetnek az önfoglalkoztatók

219 ezer forintot kaphatnak például fodrászok, kozmetikusok, előadóművészek – akiket a veszélyhelyzeti szigorítások közvetlenül érintettek, mivel bértámogatást nem tudtak igényelni.

A garantált bérminimummal megegyező összeget, azaz 219 ezer forintot igényelhetnek azok az önfoglalkoztatók, akik alkalmazott híján nem tudtak bértámogatást kérni a veszélyhelyzeti korlátozások idején. Az ITM 56 főtevékenységben jelölte meg a támogatást kérők körét, ezek közé tartoznak például a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek és autóiskolai oktatók.

A támogatást az ITM szerint országszerte 100-120 ezer ember kérheti. Több nagyatádi is fog élni a lehetőséggel. Kaurics Andrea fodrász szerint a szakmában sokan nyúltak hozzá a megtakarításaikhoz, amit azóta nem is tudtak kompenzálni.

Sajnos a forgalom most nem olyan, mint azelőtt, az embereknek kevesebb a pénze, és ez rajtunk is lecsapódik – magyarázta Andrea.– A keresetünk arra elég, hogy kifizessük a számlákat, és eltartsuk magunkat – gyakorlatilag vegetálunk, megtakarításra gondolni szinte lehetetlen. A költségek is emelkedtek, az árainkban ezt nem tudjuk kompenzálni, mert akkor még kevesebb vendégünk lenne. Az az egy hónap kiesés, amikor le kellett állnunk, nem jött még vissza, szerintem nem is fog. A KATA elengedése nem sokra volt elég.

Andrea is ha tudja, igényelni fogja a támogatást.

A támogatás igényléséhez szükséges kérelem hamarosan elérhető lesz a kormányzati honlapon és a munka.hu oldalon. Az igényléseket a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira lehet benyújtani a veszélyhelyzet megszűnéséig.

A nyitókép illusztráció.

Megosztás