Létszámstopot rendelt el a kormány a közszférában

Létszámstopot rendelt el a kormány november 6-tól a teljes közszférában, a minisztériumoktól és az állami cégektől kezdve a rendőrségen és a kormányhivatalokon keresztül az egészségügyig.

A 24.hu birtokába került nem nyilvános kormányhatározat megtiltja: a minisztériumoknál, a kormányzati főhivataloknál,a központi hivataloknál, a fővárosi és megyei kormányhivataloknál, a kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó egyéb szerveknél új kormányzati/hivatásos/katonai szolgálati, hon- és rendvédelmi, valamint közalkalmazotti jogviszony és munkaviszony létesítését.

A kormánydöntés nagy megütközést keltett, mivel a teljes közszféra létszámhiánytól szenved – írja az internetes lap. Egymást érték az elmúlt hónapokban a rendőrségi túlórázásokról, a kormányablakok létszámhiány miatt rövidített ügyfélszolgálati idejéről és az emberhiánnyal küzdő adóhivatalról szóló cikkek. Nem jobb a helyzet az állami cégeknél sem: a Magyar Posta, a MÁV és a Volán is több száz dolgozó hiányával küszködik.

Az ügy hátteréről annyi tudható, hogy jelentősen átszabná a közigazgatási rendszert a kormány. Az ezt célzó törvénytervezeteket kedden be is terjesztette a parlamentnek, de előzetesen ezekről sem tájékoztatta a szakszervezeteket.

A 24.hu megkérdezte Boros Péternét, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnökét. Ő megdöbbentő képet tárt fel: a kormányhivatalokban egyre nagyobb a munkaerőhiány, és az ügyfelek is érzik, hogy gond van. 

A portál úgy tudja: Orbán Viktor miniszterelnököt mellbe vágta az önkormányzati választás eredménye, összefüggést lát a helyi hivatalok működése és a Fidesz által elvesztett pozíciók között, ezért változást vár.

Megosztás