2020. Szeptember 21, Hétfő
Máté, Mirella napja

Ma este állítják vissza az órákat Szerző: Herr Dávid | 2019-10-26 16:00:03 | Címkék: időszámítás, téli, óraátállítás, hazai

Jó hír a sokáig alvóknak: a holnap reggel egy plusz óra lustálkodással kezdődik. Ma hajnalban 3:00-kor visszaállítják az órákat 2:00-ra.

Rendszerint október utolsó vasárnapjáig tart a nyári időszámítás és kezdődik meg a téli időszámítás. Az átállás következtében relatíve előbb kezdődnek a napfényes órák, ám ezzel együtt előbb is alkonyodik. A legtöbben örömmel fogadják a téli időszámítás kezdetét, hiszen általa egy órával több pihenéshez jutnak. A téli időszámítás 2020. március 29-ig fog tartani, amikor is újra előreállítjuk az órákat.

De vajon meddig követjük még ezt a szabályozást? Sokan felvetették már az órák előre-hátraállítgatásának feleslegességét – olyan sokan, hogy egy kérvény is eljutott az Európai Parlament elé. Az Európai Bizottság konzultációt végzett az órák átállításának szükségességéről, melyben 4,6 millió európait kérdeztek meg. A válaszadók 84 százaléka az időátállás ellen foglalt állás.

Ennek alapján az EP idén döntött a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett. A tagállamoknak ­ köztük Magyarországnak is ­ 2020 tavaszáig kell eldönteniük, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják, és addig tájékoztatniuk is kell egymást a döntésükről.

Egyelőre viszont még marad az óraátállítás – holnap élvezzük ki az egy óra extra pihenés időt!

Vissza az előző oldalra