Magyar földbárókról ír a New York Times

Ez modern feudalizmus, amelyben a mezőgazdasági támogatások zöme „a jó összeköttetéssel rendelkező hatalmasok zsebébe vándorol”, és mindezt Európai Uniós támogatásból finanszírozzák – állapítja meg a cikk.

Magyar nyelven közölt riportot az uniós agrárpénzek elosztásáról a New York Times – vette észre a 444. A „Pénzes gazdák: hogyan fejik meg az Európai Uniót az oligarchák és a populisták” című riport megállapítja: „az Európai Unió 65 milliárd dollárt költ évente a mezőgazdaság támogatására. Ennek jelentős része kedvez az önkényuraknak, pénzzel tömi a politikusokat, és korrupt ügyeket finanszíroz.”

 A cikkben megállapítják, hogy az EU agrárpolitikáját „ma ugyanazok az antidemokratikus erők zsigerelik ki, amelyek az uniót belülről is fenyegetik”. 

A cikkben megszólal az egykori államtitkár, Ángyán József is: szerinte a vidéket Orbán Viktor és a Fidesz a szövetségeseinek rendelte alá, amikor a nagy földterületeket nekik adta bérbe. Így a földek jó politikai összeköttetésekkel rendelkező személyekhez jutottak, akik esetenként az egyetlen résztvevők voltak az árveréseken. Így például Mészáros Lőrinc és rokonai több mint 1500 hektár földet vásároltak csak Fejér megyében.

„Nem más ez, mint modern feudalizmus, amelyben a kisgazdálkodók hatalmas politikai érdekcsoportok árnyékában élnek – és az egészet Európai Uniós támogatásból finanszírozzák” – állapítja meg a cikk.

Megosztás