Mégis elkezdődik az érettségi május 4-én

Nincs indok a halasztásra, a diákok érettségizni akarnak – jelentette be ma Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Maximális egészségvédelmi intézkedések mellett az eredeti időpontban lebonyolítják az érettségit.

Néhány napja azt nyilatkozták a kormányzat tisztségviselői: felülvizsgálják az érettségi időpontját. A köznevelésért felelős államtitkár kapott felhatalmazást arra, hogy minden szakszervezettel – szülőkkel, diákokkal, oktatási szervezetekkel – egyeztessen az érettségivel kapcsolatban. Ezek után pedig döntsön: egy vagy két héttel esetleg elhalasszák a vizsgákat.

Az egyeztetések megtörténtek. A Nemzeti Pedagóguskar, Oktatási Hivatal, Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), Klebelsberg Központ és még az országos tisztifőorvos véleményét is kikérte Maruzsa Zoltán – hangzik el a kormány Facebook-oldalára kitett videóban.

Az államtitkár külön kiemeli az Országos Diáktanáccsal történet egyeztetését, ahol a 19 résztvevőből 17-en a vizsgák megtartására szavaztak – írja az Eduline.

Arról is beszélt Maruzsa Zoltán, hogy a vizsgákat a szakértők szerint is abban az időszakban kell megszervezni, amikor a járvány esetszámai alacsonyan szinten stabilizálódtak, a járvány kontroll alatt van. Így az érettségit meg lehet és mielőbb meg is kell tartani. Ez az eredeti időpontban: május 4-től, május 21-ig lesz.

Az államtitkár az érettségivel kapcsolatos kérdésekre is válaszolt.

Megosztás