Mégis érvényesek maradnak az oltási igazolványok májusig

Megváltoztatta korábbi döntését a kormány: május 1-ig 3. oltás nélkül is érvényesek maradnak az oltási igazolványok. Annak ellenére, hogy az 5. hullám csúcsán vagyunk.

Korábban arról döntött a kormány, hogy a védettségi igazolványok csak a 3. oltással lesznek érvényesek február 15-től, ezt a döntést változtatták meg most. Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt mondta, a korábbi döntést azért hozták, mert azt hitték, a többi EU-tagállam is szigorítani fog – írta a 444.hu.

A pedagógussztrájk Gulyás szerint törvénytelen volt, az pedig nem jó, hogy akik a jövő generációját oktatják, törvénytelenül lépnek fel – magyarázta. Nincs kormánydöntés arra vonatkozóan, hogy milyen szankciókat kaphatnak a sztrájkban résztvevő pedagógusok, Gulyás szerint nem erre koncentrálnak. Egyébként a friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok több mint kétharmada teljesen egyetért a pedagógusok sztrájkjával. 

A miniszter egyébként újságírói kérdésre tagadta, hogy megoldódott volna a két keleti és egy nyugati vakcinával oltottak szabad utazása az EU-ban. Ezt egyébként tegnap jelentette be Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője. Eszerint Az Európai Bizottság illetékes biztosa világossá tette, hogy minden uniós tagállamnak kötelező a korlátozás-, vagyis költséges teszteléstől mentes beutazás feltételeként elfogadni az egy vagy két keleti oltóanyagra beadott uniós vakcinákat az érintett magyarok esetében. (Tehát pl. ha valaki két Szputnyikot kapott, harmadiknak pedig Pfizert.)

Az egyre nagyobb hullámokat verő Völner-Schadl-ügyről is kapott kérdéseket Gulyás, és bár három minisztériumban is házkutatást tartott a hatóság, szerinte egyetlen minisztériumban sem merül fel korrupciós gyanú. Szerinte Rogán Antal nem érintett az ügyben, a kabinetfőnökét pedig meg kérdezni, hogy igazak-e a vádak, miszerint egyetemi vizsgákat intézett neki Schadl, de ő – mármint Gulyás – enélkül nem menesztené, és a kormány részéről sem folyik vizsgálat az ügyben.

A pattanásig feszült ukrán-orosz válságról azt mondta: a magyar kormány ugyan külön állásponton volt, de szerinte nem akadályozta az egységes uniós fellépést az ügyben. NATO-katonák letelepítéséről szóló amerikai megkeresésről pedig nem tud, állította, és megkérdőjelezhetetlennek nevezte Magyarország NATO-tagságát, mondván, „nem fogunk kilépni”.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

 

Megosztás