MNB: a lakossági hitelekre is adjanak törlesztési moratóriumot a bankok!

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) felszólítja a bankokat: a rendkívüli helyzetre való tekintettel a lakossági ügyfelekkel szemben is alkalmazzanak törlesztési moratóriumot, amelynek fenntartása 2020 végéig indokolt.

A jegybank honlapján szerdán megjelent közlemény hangsúlyozza: amennyiben a bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést – írta az MTI.
A háztartások ideiglenes likviditási zavarának átvészelését segítendő a jegybank elvárja az újonnan kihelyezett személyi hitelek teljes hiteldíjmutatójának (THM) érdemi csökkentését. Az MNB saját hatáskörében is megteszi a szükséges lépéseket a közlemény szerint. A banki likviditás növelése mellett a lakáshitelek finanszírozási költségének csökkentése érdekében vizsgálja a jelzáloglevél-vásárlási program újraindításának lehetőségét, és átmenetileg enyhíti a jelzáloglevél-finanszírozásra vonatkozó szabályozást.
Az MNB megállapítja, hogy a koronavírus okozta gazdasági hatások a háztartásokat is negatívan érintik, ideiglenesen befolyásolják a lakossági ügyfelek visszafizetési és hitelfelvételi képességét. A helyzet ellensúlyozása, a negatív hatások minimalizálása érdekében az MNB több intézkedés meghozataláról döntött.
Az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a 0,9 százalékos jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg. Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek összegét és azok kamatköltségét is.
Az MNB javasolja a kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi otthonteremtési kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

Bankszövetség: fontos feladat a vállalatok és családok megsegítése

Fontos feladat a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalatok és családok megsegítése – közölte a Magyar Bankszövetség főtitkára szerdán az M1 csatornán.

Kovács Levente elmondta: a vállalatoknak – főleg a logisztika, a vendéglátás és a szállodaipar területén szereplőknek – az okozhat nehézséget, hogy elvesznek az üzletek, és alacsony szintre esnek vissza az együttműködések, a lakosság pedig a jövedelemkiesés miatt kerülhet nehéz helyzetbe.

A bankszektor keresi azokat a lehetőségeket, amelyekkel a ténylegesen rászorulóknak tud segíteni. A források helyes felhasználása ugyanis különösen fontos, mert a vírus lecsengése után a magyar gazdaságot gyorsan kell mozgásba hozni, ehhez pedig egészséges bankszektorra van szükség – hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarország így nem a lassú felzárkózók, hanem a gyorsan előretörők közé tartozna.

A főtitkár kiemelte: a bankszektor felkészült minden eshetőségre, a fiókok folyamatosan ki tudják szolgálni az ügyfeleket, készpénz is elegendő menyiségben áll rendelkezésre, és a kártyás fizetés, valamint a digitális csatornák is működnek.

 

Megosztás