Nem egyszerű most villany- és gázóraállást diktálni

A rezsiemelés kapcsán a szolgáltatók egyszeri lehetőséget biztosítanak az aktuális mérőállások bediktálására. A kialakult káosz miatt az MVM augusztus 15-ig meghosszabbította a határidőt.

Több olvasónk jelezte, hogy hiába próbálkoznak a mérőállás bejelentésével, sem az MVM-nél, sem az e.on-nál nem sikerült, mert a vonalak – ha egyáltalán kicsengenek – foglaltat jeleznek.

– Hétfőn délután próbáltam online, akkor az sem működött. Gondoltam, majd éjszaka megpróbálom, de akkor sem sikerült édesapám mérőóráit rögzítenem – panaszolta egy olvasónk.

Ennek ellenére célszerű online próbálkozni, a gázdiktálást már regisztráció nélkül is el lehet végezni az MVM oldalán, illetve lehetőség van SMS-ben és e-mailben bejelenteni az óraállást.

Az energiaszolgáltató felhívja a figyelmet, hogy az új rendszer bevezetése miatt külön elszámolás nem történik, így nem lesz külön elosztói leolvasás sem, viszont

úgynevezett számlamegosztás történik becsült érték alapján, amely értelmében a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott földgáz mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán. A rendkívüli mérőállásközlést figyelembe fogják venni a számlázásnál, illetve az elszámolt mennyiség megosztásánál.

Eszerint aki eddig nem fogyaszott az átlag felett, és ezután sem fog, annak nincs értelme diktálni, hisz marad a rezsicsökkentett ár.

Viszont annak, aki az átlag felett fogyaszt, annak a pontos elszámolás miatt érdemes diktálnia, mint ahogy a sokat fogyasztó átalánydíjas ügyfeleknek is, akik tervezik, hogy a jövőben kevesebbet fogyasztanak, hiszen nem mindegy, hogy az eddigi magasabb fogyasztása is beleszámít-e az átlagfogyasztásába, vagy sem.

Aki lejelenti az óraállást, annál a szolgáltató külön tudja kezelni az előző leolvasástól a mostani július 31-ig terjedő időszakot, így az addigi átlag feletti fogyasztás garantáltan rezsicsökkentett áron lesz, utána pedig csak augusztustól nézik a következő leolvasásig, hogy hogyan áll a felhasználás az átlafogyasztáshoz képest – írja a 24.hu.

(Címlapkép: depositphotos.com)

Megosztás