Olimpiai bajnokok a gyorskorcsolyázóink: Usain Bolt pezsgőjét várják! 2018-02-22 16:25:29 | Címkék: gyorskorcsolya, olimpiai bajnok, arany érem, olimpia, gyŐzelem, hazai

Aranyérmet szerezett a magyar csapat rövidtávú gyorskorcsolyaváltóban! Az MTI tudósítójának elmondták, még fel sem fogták az újdonsült bajnoki címet. Főleg, hogy a téli olimpiák történelmében ez az első magyar aranyérem!

A magyar csapat aranyérmet szerzett a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres váltóversenyében! A megmérettetésnek a Kangnung Jégcsarnok adott otthont a phjongcshangi téli olimpián. A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolyaváltó négy tagja egyöntetűen úgy fogalmazott: még nem tudják felfogni azt, hogy olimpiai bajnokok, illetve hogy ők szerezték Magyarország első aranyát a téli játékokon.

"Mindenki ezt kérdezi tőlünk, hogy milyen érzés, de még mi se tudjuk - jelentette ki Burján. - Burján Csaba olimpiai bajnok. Még ízlelgetem. A név elé nem lehet írni, mint a doktort? Csak így mutatkoznék be." A 23 éves pécsi sportoló arról is beszélt, hogy Usain Bolttól pezsgőt várnak a diadaluk megünneplésére, mert azt olvasták az interneten, hogy minden győztesnek pezsgőt küld, aki a védjegyévé vált mozdulattal áll a dobogón. Ők pedig megcsinálták. "Engem nem zavar, hogy nem most kaptuk meg az aranyérmeket, hanem csak holnap a medálceremónián, mert így kétszer állhatunk a dobogó tetejére" - mondta Burján, aki a futamról úgy vélekedett, végig gyors volt az iram, de mindenki megnyugodott picit, amikor a dél-koreaiak esésével biztossá vált az érem. Hozzátette, volt olyan, hogy azt érezte, tudna gyorsabban korcsolyázni, de eszébe sem jutott előzni, mert nem akarta ellőni a puskaport, a végére is kellett az erő. "Tudtam, hogy a végén a Liu fivérek verhetetlenek. Az utolsó váltásomnál belöktem Ádót és már láttam, hogy készíti elő a kínai megelőzését. Azt még észleltem, hogy meg is csinálta. A végére már nem emlékszem, vagy talán nem is láttam, de szinte biztos voltam az aranyban, mert a kanadaiak befejező embere nem jó."

Usain Bolt legendás mozdulata állítólag pezsgőt ér... Vajon tényleg megkapják az ajándékot? Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a dobogó tetején. Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI
Usain Bolt legendás mozdulata állítólag pezsgőt ér... Vajon tényleg megkapják az ajándékot? Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor a dobogó tetején. Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

"Úgy érzem, ez nem a vége. Ez is csak egy állomás, egy jó kezdet" - értékelt a legkomolyabban a négyes legfiatalabb, mindössze 19 esztendős tagja, Liu Shaoang, miközben szavain nagyot nevetett Knoch Viktor a maga 28 évével és a negyedik olimpiájával. A minden távon junior világbajnok, de a felnőttek között is egyéni vb- és Eb-érmekkel rendelkező Liu Shaoang, vagy ahogy a többiek becézik, Ádó, azzal folytatta, mindenki sírt a boldogságtól, majd azt a költőinek szánt kérdést tette fel, hogy vajon megnyerik-e az év csapata választást Magyarországon. Az elrontott, egyaránt kizárással végződött egyéni számokról csak annyit mondott: az most senkit sem érdekel. Majd megjegyezte, mentálisan rendkívül nehéz volt felállni három kizárás után.

"Sanyi úgy ment el a kanadai mellett, mintha az szembejött volna vele. Miután levadászta, biztos volt az arany, ha nem esik el" - vette át a szót a rangidős Knoch Viktor, aki elárulta, azért is vitte be a zászlót a jégre az ünnepléshez, hogy nyomást helyezzen a bírókra, noha 90 százalékig biztos volt abban, hogy nem lehet kizárni őket. "Ebben a csarnokban csak mi nyertünk! Az előző idényben a csarnokavató világkupán is mi győztünk!" Knoch Viktor úgy fogalmazott, egy ideje már azon járt a feje, milyen jó lenne olimpiai, világ- és Európa-bajnokként visszavonulni, de csak nem akart összejönni a győzelem a nagy világversenyeken, azaz se az vb-ken, se az Eb-ken. "De most összejött, és nem bánom, hogy éppen az olimpián" - zárta szavait mosolyogva Knoch, aki élete első olimpiáján, a 2006-os torinói játékokon 1500 méteren ötödik volt.

A csapat befutója, Liu Shaolin Sándor öröme, miután bajnokként ért célba (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI)
A csapat befutója, Liu Shaolin Sándor öröme, miután bajnokként ért célba (Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI) - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

A csapat befejező embere, a 22 éves Liu Shaolin Sándor viszont immár olimpiai, világ- és Európa-bajnok. Úgy fogalmazott, hogy ez a siker egy újabb lépcsőfok, ugyanakkor szerinte ez egy végtelen lépcső, amelyen mindig lehet feljebb kerülni. "Második helyen vettem át, de jól sikerült a váltás, a kanadaiaknak pedig nem jó a befejező embere. Úgy voltam vele, akármi lesz, elmegyek mellette" - idézte fel az utolsó köröket Liu Shaolin, aki egyéniben is remekelt Phjongcshangban, 500 és 1500 méteren ötödik, míg 1000-en nyolcadik lett. Liu Shaolin, aki 2016-ban 500-on lett világ-, egy évvel később 1000-en Európa-bajnok, egyedüliként nem tartotta meg a csarnokban tartott ceremónián kapott kabalafigurát, azt brit párjának, a háromszoros világbajnok Elise Christie-nek adta.

A medálceremónia pénteken magyar idő szerint 11 órától kezdődik, de a magyar váltóra nagyjából félórával később kerül sor.

Az eredményhirdetés után. Fent: Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Fent középen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Bánhidi Ákos sportágvezető. Elöl a női váltó tagjai: Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea és Kónya Zsófia, valamint Csang Csing vezetőedző. Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI
Az eredményhirdetés után. Fent: Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Fent középen Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke és Bánhidi Ákos sportágvezető. Elöl a női váltó tagjai: Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Keszler Andrea és Kónya Zsófia, valamint Csang Csing vezetőedző. Fotó: Czeglédi Zsolt, MTI - A képgaléria megtekintéséhez kattintson a képre!

Forrás: MTI, Gergelics József
Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

Vissza az előző oldalra