hirdetés
2021. Május 17, Hétfő
Paszkál napja

Szuper kék vérholdfogyatkozás! Szerző: Herr Dávid | 2018-01-31 10:01:00 | Címkék: holdfogyatkozÁs, szuperhold, kÉkhold, hold, vÉrhold, hazai

Szuperhold, vérhold, kékhold és holdfogyatkozás - mindezen jelenségek egyszerre lesznek észlelhetők ma este. Ilyen egybeesésre 150 éve nem került sor!

Számos csillagászati oldal foglalkozik a különös holdjelenségek egybeeséséről, melyek ma este lesznek láthatók az égen. Az időjárás-előrejelzések alapján ráadásul tiszta ég várható, semmi nem zavarhatja meg a szemlélődést. De mit is jelentenek ezek a fogalmak? Vegyük őket sorra:

HOLDFOGYATKOZÁS: a Föld a Nap és a Hold közé kerül, és eközben árnyékot fog vetni a Holdra. Teljes holdfogyatkozás várható, ugyanakkor a legtöbb beszámoló nem tér ki arra, hogy számunkar ez nem lesz látható Magyarországról. Az érintett területek a Csendes-óceán partjain helyezkednek el, így például Ausztráliában, Japánban, Alaszkában fog elbújni a Hold a Föld árnyékában, mely ma, magyarországi idő szerint 13:51-kor kezdődik, és 15:07-kor végződik.

Az alábbi animáció szemlélteti, a holdfogyatkozás mely területeken lesz látható.
forrás: www.timeanddate.com

VÉRHOLD: A Föld más részein, melyeken a teljes holdfogyatkozás nem lesz észlelhető, a részleges holdfogyatkozás okozta árnyékjelenségek nyújtanak különleges látványt. A részleges fogyatkozás mondhatni legrészlegesebb esetében a föld árnyékának csak a pereme vetül a Holdra, mely esetben szórt fény világítja meg az égitestet, ugyanolyan vörös színben, mint ahogy mi a naplementét látjuk. Ezért a Hold sötét-vöröses árnyalatot ölthet. Fontos hozzátenni, hogy ez sem mindenhol lesz észlelhető, de Magyarország még éppen ebbe a régióba esik. Viszont csak egy rövid időszakra öltözik a vörösbe a Hold: 16:45-kor bukkan fel a horizonton, és az úgynevezett penumbrális, árnyékszéli holdfogyatkozás 17:07-kor ér véget, a naplementével egy időszakban. 

A föld árnyékának pereme vetül a Holdra, vörös színárnyalatot okozva

Vérhold: A népi babona baljós események előjeleként tartja számon

SZUPERHOLD: Ellipszis alakú keringési pályájának következtében a Hold Földhöz viszonyított távolsága változó: legtávolabb 405 ezer, legközelebb pedig 353 ezer kilométerre van. Ritka eset, ha a telihold és a földközeli állapot egybeesik, ilyenkor a látszólagos mérete 14%-kal, fényessége pedig közel 30%-kal megnövekszik. Holdkórosoknak nyugtalan éjszakájuk lesz.

KÉKHOLD: Nevével ellentétben a Hold nem fog kék színt magára ölteni, a név azt a jelenséget írja le, amikor egy hónapon belül kétszer is telihold látható. Mivel a holdciklus 29 napos, ez is egy ritka jelenség, sokszor évtizedekig nincs rá példa, de most márciusban is megismétlődik majd. Kék színt is ölthet magára a Hold, de ezt csak a légkör magasabb szintjeibe került szennyeződések okozhatják, például a Krakatoa-vulkán 1883-as kitörése esetében. Ha valódi kék Holdat látnánk, kezdhetnénk aggódni.

Látványos lesz az égbolt este
Látványos lesz az égbolt este

Remek alkalom lesz ez az éjszaka az amatőr fotósoknak, az éjszakai baglyoknak és a szerelmes pároknak egy esti sétára!

Induló kép: Röhrig Dániel - a kép illusztráció

Vissza az előző oldalra