hirdetés
2020. Szeptember 29, Kedd
Mihály napja

Térképen a közutak menti szennyezettség 2020-09-07 08:34:00 | Címkék: illegális hulladék, felszámolás, szennyezettség, közút, hazai

Nagyatádon 22 köbméter, Somogyban csaknem 370, országosan pedig 6 ezer köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szeméthalom található a közutak mentén. Ezek felszámolására indított most programot a Magyar Közút.

Ezeket folyamatosan számolják fel a Magyar Közút munkatársai, de újra és újra megjelennek. Az állami közútkezelő felméréseik alapján Somogy megyében csaknem 370 köbméternyi illegális hulladék található az országos közúthálózat mentén. A legtöbb a marcali és a szántódi mérnökség területén. Sajnálatos tapasztalat, hogy az M7-as autópálya pihenőinél is nagyon gyakori az illegális szemétlerakás. Nem ritka az a példa sem, hogy a balatoni nyaralóikból hazatérő autósok az M7-es autópálya egyik pihenőjében helyezik el illegálisan a háztartási hulladékot.

A szennyezettségi adatokkal ellátott részletes országos térkép
A szennyezettségi adatokkal ellátott részletes országos térkép

Általánosságban elmondható, hogy főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál dobják ki a szemetelők az illegális hulladékot. A kidobott hulladékok között a leggyakoribb az italos fémdoboz és PET palack, valamint a műanyag zacskók. De zsákba csomagolt állati tetemekkel, ürülékkel töltött csomagokkal vagy vizelettel teli palackokkal is gyakran találkoznak a közút munkatársai. Gyakori az út mellé kihordott építési hulladék, háztartási gépek (tévé, hűtő) és kopott gumiabroncs, de sokan a zsákba csomagolt háztartási vegyes hulladékukat is a közterületen dobják el.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt 5 évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba az országos, 32 ezer kilométeres közúthálózat területéről. 

- 94 mérnökségünk szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot csak szemétszedéssel és a hulladék elszállításával töltenek, ami jelentős mértékben lefoglalja a humán erőforrás kapacitásainkat, nem mellékesen hatalmas költségeket is felemészt - mondta Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. - Évente átlagosan több mint 1 milliárd forintba kerül az út menti és a pihenőhelyeken kihelyezett szemét összegyűjtése és elszállítása. Bízunk benne, hogy a pilot projektjeink kiértékelésével és a folyamatos munkavégzésekkel hozzá tudunk járulni a program sikeres előkészítéséhez és lebonyolításához.

Egyúttal arra kért minden közlekedőt, hogy tegyünk együtt útjaink tisztaságáért, fogjunk össze az illegális szemetelés ellen, hogy az út menti területek is tisztábbak legyenek.

A magyar kormány „Tisztítsuk meg az Országot!” elnevezésű projektének keretében több közreműködő szervezettel közösen igyekszik felszámolni az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladékokat.

Vissza az előző oldalra