Több százezres munkanélküliséggel számol a kormány

Százezres munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres lesz – mondta Gulyás Gergely miniszter a mai Kormányinfón. Heti 140 milliárd forint kiesést jelent most a gazdaságban a vírushelyzet.

Minden olyan irány, ami a munkanélküliséget szociális támogatásokkal konzerválja, az rossz, mondta a miniszter arra, hogy növelik-e a munkanélküli segélyt – írta az Index. A GDP-növekedésnél most az a kérdés, hogy nullán, vagy pozitívban tud-e maradni. A kormányzatban nem terveznek elbocsátásokat, a magánszférában pedig nem lenne értelme elbocsátási tilalomnak, hiszen azonnal csődbe megy egy cég, ahol nincs bevétel. A forintárfolyam a jegybank hatásköre, a kormány nem tervez ezzel tenni – válaszolta a miniszter a Kormányinfón.

Akár 1 millióval is nőhet a munkanélküliek száma

A koronavírus járvány rohamos világszintű terjedése és annak súlyos gazdasági következményei miatt a turizmusban 400 ezer ember munkája került veszélybe az ágazati vezető szerdai figyelmeztetése szerint. Ma pedig arra hívja fel a figyelmet Essősy Zsombor, hogy nemcsak itthon ugorhat meg gyorsan a munkanélküliek száma, hanem akár 3-400 ezer frissen munkanélkülivé vált külföldi magyar is hazajöhet. Emiatt a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója egyre több olyan jelet lát, miszerint 1-2 hónap alatt akár 1 millióval is nőhet idehaza a munkanélküliek száma – írta a Portfolio.

Essősy szerint ennek legfőbb oka, hogy nemcsak a magyarországi álláskeresők száma ugorhat meg a koronavírus okozta (gazdasági) vészhelyzetben, hanem az eddig külföldön dolgozott magyarok is tömegével kezdhetnek hazatérni. Azok között, akik az elmúlt években Németországban, Ausztriában vagy éppen Angliában próbáltak szerencsét, nem az informatikusok vagy a mérnökök vannak többségben, sokkal inkább a szakácsok, pincérek, takarítók, akiknek a munkája az elsők között szűnt meg a járványhelyzet hatására. Ezért akár 1 millió fővel is nőhet a munkanélküliség Magyarországon – indokolta a szakember.

 

Megosztás