Új járványvédelmi stratégia jön

Többet tesztelnek, nagyobb arányban azonosítják a fertőzötteket. Kötelező maszkhasználat és a korlátozások enyhe lazítása várható. Folyamatosan az egészségügyi kapacitások határain belül kell tartani a vírus terjedését.

Most először értesülhet a közvélemény arról, hogy milyen tudományos eredményekre alapozza a kormány a járvány elleni stratégiáját, és mi várható a jövőben. A koronavírus-járvány elleni magyarországi fellépésről, illetve a védekezés várható új stratégiájáról beszéltek a kormány munkáját segítő kutatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium online konferenciáján. Az elhangzott előadásokról megjelent egy videó. Ezt dolgozta fel a Portfolio.

Oroszi Beatrix epidemiológus, járványügyi szakértő, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai vezetője előadásából kiderült: a hazai fertőzöttek 30,6%-a kapcsolható a kórházakhoz és az egészségügyi ellátórendszerhez (433 ápolt és 266 egészségügyi dolgozó fertőződött meg). A megbetegedések csaknem negyede (22,7%-a) egyéb zárt közösségekhez köthető, így például a szociális otthonokhoz.

A nem zárt közösségi terjedés Magyarországon viszonylag alacsony szinten van: az elfojtott magyar járvány annak köszönhető, hogy betartottuk a szigorú korlátozó intézkedéseket – fogalmazott az NKK szakértője.

A szakmai vezető egy négyszintű megelőzési stratégia felállítását javasolja a járvány lassítása érdekében.

1. A közösségi szintű kontaktusszám mérsékelt, óvatos növelése. Enyhe lazítás a korlátozó intézkedéseken.

2. Az egyéni tesztelések bővítése és ezzel a koronavírusos betegek azonosítási arányának jelentős növelése.

3. Az azonosított új fertőzések és kontaktok lehető leggyorsabb és lehető legszigorúbb elszigetelése.

4. Maszkhasználat kötelezővé tétele az egészségesek körében is, amikor közösségbe mennek.

Az új védekezési stratégiában a 2. és a 3. pillér a legfontosabb. A változás lényege: tesztelünk, hogy a helyzet elébe menjünk (nem pedig azért, hogy azt utólagosan igazoljuk, mint eddig).

Megosztás