Van itt pénz!

70 milliárd (70.000 millió!) forintos költés egyetlen cégnél kormánypropagandára; 280 millió át sem vett gyorstesztekre; 5,6 milliárd (5600 millió) forint határon túli célokra és 11,5 milliárd a kaszinóbizniszből.

Miközben a koronavírus okozta válság a magyar gazdaságot erősen megütötte, tízezrek veszítették el a munkájukat, és másról sem hallunk, mint arról, hogyan igyekszik a kormány megmenteni a munkahelyeket és biztosítani az emberek megélhetését, mazsoláztunk mindössze egyetlen nap (a tegnapi) híreiből: e néhány példa alapján biztosra vehetjük, van itt pénz, zsákszám! Vigyázat: olyan összegek röpködnek a levegőben, amit egyszerű állampolgárként aligha tudunk felfogni. Íme.

Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke által irányított propagandagépezet 70 milliárd, azaz hetvenezer-millió forintot költött el kormányreklámra egyetlen cégnél. Ezt a New Land Media Kft. most közzétett 2019-es pénzügyi mérlegéből derítette ki a 24.hu. A 2013-ban még csupán 8 milliós cég mérlegbeszámolója szerint Balásy Gyula cégtulajdonos a szeptemberi egyszemélyes taggyűlésen 4 milliárd forintos osztalékot szavazott meg magának a 2019-es 5,8 milliárdos nyereségből.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 280 millió forintot fizetett ki egy cégnek koronavírus gyorstesztekért, amiket aztán inkább nem is vettek át, derül ki a hvg.hu közérdekű adatigényléséből. A veszélyhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül vásárolt a külügyminisztérium 310 milliárd forintért lélegeztetőgépeket, teszteket és maszkokat. Azonban mindent megtesz azért, hogy a költések összes részlete ne derüljön ki. Közérdekű adatigénylésre hiányos dokumentumokat küld, írta a lap, amely annyit kiderített a birtokába került dokumentumokból, hogy a tárca át sem vette az egyik cég gyorstesztjeit, mégis százmilliókat fizetett a cégnek.

Egy kedd éjszakai kormányhatározat szerint 5 milliárd forintos tőkeemelést kap egy Külügyminisztérium alá tartozó cég, és további 600 millió forintos támogatást zsebel be a külügy egyik alapítványa is – jelezte az mfor.hu a Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján. A kormányhatározat szerint az említett szervezeteknek azért van szüksége a támogatásra, hogy a határon túli gazdaságfejlesztési és nemzetpolitikai célokat hatékonyan megvalósítsák.

Percenként egymillió forintot fizetett egy angol nyelvleckét kínáló műsor elkészítéséért az egyik állami tulajdonú cég (Antenna Hungária Zrt.). A kedvezményzett a NER első vonalához tartozó cég, amely a miniszterelnök tanácsadójához, Habony Árpádhoz kapcsolódik – nyomozta ki a 24.hu.

Rekord profitot hoztak a néhai Andy Vajna kaszinói, amelyek már Garancsiéknak fialnak – írta a 24.hu. 11,557 milliárd forintot vettek ki Andy Vajna volt fővárosi kaszinóiból osztalék formájában a múlt évi nyereségből – derül ki az öt budapesti játékbarlangot üzemeltető LVC Diamond Kft. alapítói határozatából. A kaszinókoncessziót birtokló alapító cég (Las Vegas  Casino Zrt.) nemrég került a Garancsi István–Szalay-Bobrovniczky Kristóf páros érdekeltségébe. A cégbejegyzés szerint április 30.-a óta a miniszterelnök kötélbarátja és Habony Árpád bajtársa, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje osztozik a kaszinóbizniszen, írta a lap.

Mondjuk, máshol is költenek, a németeknél pl. szolgálati laptopot kap minden egyes tanár. Ezt Angela Merkel kancellár jelentette be a szövetségi költségvetés parlamenti vitájában. Egyébként azt is mondta: a nyitott és átláthatóan működő társadalmaknak van a legtöbb esélyük arra, hogy sikerrel megbirkózzanak a koronavírus-világjárvánnyal.

Megosztás