2020. Április 06, Hétfő
Vilmos, Bíborka napja

Zuhan a gazdaság 2020-03-17 15:31:34 | Címkék: forintárfolyam, válság, tőzsde, termelés, gazdaság, hazai

Már majdnem 350 forintig gyengült a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Leáll a termelés a győri Audiban és a Volkswagen-csoport gyáraiban. Hónapokig tartó súlyos válság várható.

Történelmi mélyponton a forint az euróval szemben

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben ma délelőtt – közölte az MTI. Háromnegyed 11-kor csaknem 349 forintig gyengült az euróval szemben, ilyen alacsonyan még nem jegyezték a forintot. A magyar fizetőeszköz gyengült a frankhoz és a dollárhoz képest is. A frank a reggeli 325,05 forintról 328,86 forintra, a dollár pedig 308,24 forintról 314,26 forintra erősödött.

Hétfőn leáll a termelés a győri Audi gyárban

A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt a tervek szerint hétfőtől leáll a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is - tájékoztatta a vállalat kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a Volkswagen konszern legtöbb telephelyén felfüggeszti a termelést, ami érinti az Audi AG ingostadti, neckarsulmi, brüsszeli, mexikói és győri telephelyeit is.

A Volkswagen-csoport leállítja európai gyárai többségét

A koronavírus-járvány miatt felfüggeszti a termelést európai üzemeinek többségében a német Volkswagen-csoport, a világ legnagyobb autógyártó társasága - jelentették kedden német hírportálok Herbert Diess vezérigazgatóra hivatkozva.

A Volkswagen-csoport vezetője wolfsburgi tájékoztatóján elmondta, hogy két-három hétre felfüggesztik a termelést a legtöbb németországi és európai üzemben. Kiemelte, hogy az új típusú koronavírus terjedése révén egyre csökken a kereslet, és bizonytalan a gyártáshoz szükséges termékek, alkatrészek ellátása.

Zuhan a tőzsde is

A történelem legnagyobb zuhanását mutatta be hétfőn a legfontosabb tőzsdeindex. A nap legrosszabb pillanatában 3000 pontnál is nagyobb volt a mínusz, ilyen pedig még sosem fordult elő a tőzsdeindex történelme során. Ha százalékosan nézzük az esést, akkor csak 1987 október 19-én romlott jobban a Dow: ezt a napot emlegetik „fekete hétfőként” - írta a 24.hu.

Szijjártó: hónapokig tartó súlyos korlátozások várhatók

Nem pár napig vagy hétig tartó időszakra, hanem hónapokban mérhető korszakra kell készülni súlyos korlátozások között - mondta ma Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. A tárcavezető azt követően nyilatkozott, hogy videokonferencián egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával.

Ausztria: egy nap alatt 16 ezer munkanélküli

16 ezer új munkanélküliségi segélykérelmet regisztrált hétfőn az osztrák munkaügyi hivatali szolgáltatásokat is ellátó Arbeitsmarktservice (AMS) munkaközvetítő szervezet, írja az MTI.

Vissza az előző oldalra