15 ezernél is több kórházi fertőzés történt tavaly

Közülük 541-en meg is haltak. És ezek csak a három kötelezően jelentendő fertőzési kategória számai. Vagyis a tényleges adat jóval magasabb lehet – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)
közleményéből.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)  a kórházi fertőzésekről szóló 2018-as összefoglaló jelentést tegnap tette közzé, számolt be a TASZ

Eszerint a bél-, a vér-és a kórokozók által okozott fertőzések tekintetében is romlott a helyzet a korábbiakhoz képest. Az ún.  multirezisztens kórokozók által okozott fertőzések száma meredeken emelkedik: 5 év alatt 19,3%-ról 28,1%-ra romlott az arány. Tavaly 206 ilyen haláleset történt, a fertőzést leggyakrabban katéter használatával idézték elő.

2018-ben 5549 bélfertőzéses esetet regisztráltak, és 249 esetben erősítették meg, hogy a halált ez okozta. Jóval több vérmérgezés is történt: 4060 fertőzés, és 86 esetben erősítették is meg ezt a halál okaként.

Jól szemlélteti a kórházi fertőzések elleni védekezést, hogy mennyi alkoholos kézfertőtlenítőt használnak. Ez a szám folyamatosan emelkedik idehaza, de még mindig messze elmarad az EU átlagától: tavaly 9,5 litert használtak 10.000 ápolási napra vetítve. Az EU-ban ugyanez a mutató már 2015-ben is 24 liter volt.

A TASZ szerint az ÁNTSZ jelentése még mindig nem nyújt közérthető tájékoztatást. Azt írják: „Ha helyesen számolunk, akkor tavaly a fertőzések száma csak a három kötelezően jelentendő kategóriában 15.151 volt, a betegek közül 541-en meg is haltak. Csakhogy ez a szám csalóka: azt feltételezi, hogy minden esetet megfelelően diagnosztizáltak, a diagnosztizált eseteket pedig be is jelentették.
Ráadásul nem is az összes fertőzési típust tükrözi, csak azokat, amiket minden kórháznak egyaránt kötelező jelentenie, vagyis a tényleges adat jóval magasabb lehet.”

(A nyitókép illusztráció)

Megosztás