A nemzetközi vándorlás leginkább Somogy népességét csökkentette

A nemzetközi vándorlás népességszámra gyakorolt negatív hatása
a legjelentősebben Somogy megyében volt érzékelhető – áll a KSH friss jelentésében. Vagyis megyénkből nagyon sokan mennek el, és csak kevesen jönnek ide.

2017-ben 25 100 magyar állampolgár távozott külföldre, és 18 500 korábban kivándorolt magyar állampolgár vándorolt vissza – áll a statisztikai hivatal Népmozgalom, 2017 című friss kiadványában. 2018. január 1-jén a jogszerűen és huzamosan Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárok száma 156 ezer fő volt.

Tavaly a nemzetközi vándorlás pozitív egyenlege 13 200 fővel mérsékelte hazánk természetes fogyásból adódó népességszám-csökkenését. Ez az egyenleg elsősorban Budapesten csökkentette a népességfogyást, és mérsékelte Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron megyében. 

25 100 magyar állampolgár távozott külföldre tavaly, ami 15 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kivándorló magyarok 32 százaléka Németországot, 27 százaléka Ausztriát és 17 százaléka az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Külföldre túlnyomó részt a fiatal korosztályok tagjai vándorolnak: a migráns magyarok 43 százaléka 30 év alatti, 72 százaléka pedig még nem érte el a 40 éves kort. Ezek az arányok jelentősen eltérnek az itthoni lakónépesség kormegoszlásától. A kivándorlók 54 százaléka férfi, túlnyomó részük nőtlen, hajadon (64 százalék).

Megosztás