A rendőrség kérése: húsvétkor is tartsuk be a közlekedési szabályokat

A Magyar Közút, valamint a rendőrség tanácsait is érdemes megfogadni az ünnepek idején.

A húsvéti ünnepek alatt az ország területén jelentős forgalomnövekedésre kell számítani – figyelmeztet a rendőrség. Éppen ezért azt kérik, hogy indulás előtt tájékozódjunk az aktuális forgalmi helyzetről, az esetleges útlezárásokról. Arra is felhívták a figyelmet, hogy érdemes óvatosan vezetni, be kell tartani a közlekedési szabályokat és használni a biztonsági övet.

A biztonsági öv használatának elmulasztását a rendőr lakott területen belül 10 ezer, lakott területen kívül 15 ezer, autópályán és autóúton 20 ezer forint közigazgatási bírsággal bünteti.
A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a balesetek elkerülése érdekében a vezetés megkezdése előtt tartózkodjanak a szeszes italok fogyasztásától.

Aki ittasan járművet vezet, elfogadhatatlan kockázatot vállal és mások életét is veszélyezteti!

A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy húsvéti ünnepek alatt az európai iskolai szünetek, valamint a szabadságukra hazatérő vendégmunkások miatt jelentős tranzitforgalom – megnövekedett várakozási idő – várható a határátkelőhelyeken is.

A Magyar Közút a közleményében azt írja, hogy idén a húsvéti ünnepek és a tavaszi iskolai szünet egybeesnek, ezért a közlekedőknek érdemes azzal kalkulálni, hogy már április 6-án, csütörtöktől megváltozhat a forgalom megszokott rendje a tavaszi szünet első napja miatt, illetve tekintettel arra, hogy nagypéntek is szünnap, a napokban sokan indulnak útnak.

Mivel csütörtök 22 órától péntek 22 óráig, illetve szombat 22 órától hétfő 22 óráig lesz érvényben kamiontilalom, ezért az ettől eltérő időszakokban még a szokásosnál is nagyobb kamionos forgalomra számíthatnak a közlekedők, főleg a gyorsforgalmi utakon.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy húsvét alkalmával a legtöbben hétfőn indulnak útnak. Így a Magyar Közút szakemberei azt javasolják, hogy aki teheti, az inkább hétfőn minél később vagy kedd reggel kelljen útra, ha egy hosszabb vidéki utazás után szeretne hazatérni.

Arra is kérik a sofőröket a szakemberek, hogy a következő napokban is, még indulás előtt tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a Magyar Közút Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu oldalon.

A meteorológiai előrejelzések alapján változékony időjárás várható a hosszú hétvégén, így a közlekedőknek érdemes lesz a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel és odafigyeléssel vezetniük. Tekintettel arra, hogy időszakosan nagyobb lesz egyes útszakaszokon, főleg az autópályákon és a főutakon a forgalom, ezért az autósoktól azt kérik, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, legyenek türelmesek, vezessenek lassabban, hogy a ráfutásos, koccanásos balesetek elkerülhetőek legyenek.

Illusztráció. Forrás: depositphotos.com
Illusztráció. Forrás: depositphotos.com

 

Megosztás