A téligumi életeket menthet!

Súlyos és életveszélyes sérülésektől menthet meg bennünket és családunkat a téli gumi használata. Akár 100 autó abroncscseréjét is elvégzi a szezonban egyetlen nap alatt az egyik helyi szerviz.

A tél közeledtével hajnalonként egyre több helyen fordulnak elő talajmenti fagyok. A deresedés az utakat sem kíméli a hideg ónapokban. Emiatt rendkívül csúszóssá válhat az aszfalt. Ilyenkor a balesetmentes közlekedést a téli gumik biztosítják. Ugyan a téli abroncs felszereltetése hazánkban nem kötelező. Mégis erősen javasolt a használata, ugyanis sok balesettől megmenthet minket. A cseréje hozzátartozik az autó alapvető karbantartási feladataihoz.

– Már egy három hete elkezdődött nálunk a szezon. Sokan azok közül, akik kint dolgoznak külföldön, eljöttek már felrakatni a téli gumikat, mert nem tudni, mikor fognak legközelebb hazajönni. Kint kötelező, sajnos, nálunk még nem. – mondta a Piri Gumiszerviz ügyvezetője, Piri Attila.

Szinte az összes környező országban kötelező a téli gumicsere. Hazánkban még csak ajánlott. Viszont az elkopott gumi használatát helyszíni bírsággal vagy akár a jármű közlekedéstől való eltiltásával is sújthatják. A közlekedési hatóságként eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a kormányhivatalok munkatársai november 8-a és 10-e között, vagyis a hétvégén fokozott ellenőrzést tartanak. A személygépkocsik esetében vizsgálják a gumiabroncs műszaki állapotát, méret- és típusazonosságát. Emellett a fagyálló folyadék szintjét, az ablaktörlő lapátok, világító- és jelzőberendezések állapotát is ellenőrzik.

 

Megosztás